El folk dels Premis Enderrock

Toni Xuclà és premi al millor disc, i Lo Gitano Blanc a la millor cançó per "La rumba ebrenca"

| 28/02/2015 a les 07:00h

La votació popular ha escollit Una terra sense mapa (Picap, 2014) de Toni Xuclà com el millor disc del 2014 en la categoria de folk. Lo Gitano Blanc s'emporta el reconeixement a millor cançó cap a les Terres de l'Ebre per "La rumba ebrenca".
Toni Xuclà Foto: Juan Miguel Morales

Un treball íntegrament instrumental –excepte una cançó interpretada per Gemma Humet– s'endú el premi a millor disc en la categoria de folk. És la primera vegada que passa, i Toni Xuclà es mostra sorprès i content a parts iguals: "És una prova més que la gent a Catalunya està molt oberta a tot tipus de música".


Xuclà defensa a Una terra sense mapa (Picap, 2014) que la música no té fronteres. El seu setè àlbum és "una reivindicació històrica del desenvolupament de la guitarra que és poc conegut en el terreny de la guitarra catalana, una sonoritat molt pròpia i amb recursos que han estat molt reconeguts per molts músics. Crec que a Catalunya, per motius històrics, no perquè no agradi, ens faltava perspectiva per reconèixer aquest moviment que ha donat els seus fruits i està ben viu". 

La millor cançó de folk se l'emporta aquest cop "La rumba ebrenca" de Lo Gitano Blanc. Es tracta d'una fusió de les Terres de l'Ebre i vesteix les lletres d'aires literaris. El guardó no arriba sol, perquè Andreu Carranza, líder del grup i escriptor, va guanyar el Premi Josep Pla a principi d'any per El poeta del poble (Destino, 2014). "Els temes de les cançons ens apareixen amb naturalitat, i d'aquí ve la seva frescor. Ens trobem amb els amics i cantem rumbes, jotes, improvisem versos... A partir d'aquí l'Andreu s'inspira en tot el que ha escoltat al carrer i ho transforma en lletres de cançons. També en el meravellós entorn on vivim: la cantarella del riu és molt evocadora!", expliquen Lo Gitano Blanc. 
 
Arxivat a: Enderrock