Carles Cases i l'Orquestra del Montsalvat, guanyadors de clàssica

'Araguaia' millor disc i l'Orquestra del Montsalvat millor nova proposta

| 28/02/2015 a les 15:00h

Els sons brasilers de Carles Cases s'emporten el Premi Enderrock al millor disc de clàssica, i la votació popular ha decidit que l'Orquestra del Montsalvat és la millor nova proposta.
Carles Casas

Carles Cases era un antic amic de la família de Pere Casaldàliga. L'impacte de la persona de Casaldàliga en el compositor i arranjador el van inspirar per a un dels treballs més singulars de la discografia catalana recent: "El tercer any que hi vaig anar va sortir el tema de fer música sobre aquests viatges amb en Pere Casaldàliga, i li vaig proposar directament, sense pensar-ho gaire". Araguaia (Audiovisuals de Sarrià) n'és el resultat: cordes barroques i percussions ètniques, estructures contemporànies i tocs d'arrel llatinoamericana o del jazz i la bossa nova.

El treball consta de dos discos: un de primer que combina musicacions de poemes en portuguès escrits pel mateix Pere Casaldàliga, i un de segon que presenta una imaginària banda sonora de la selva brasilera. "És la meva música. No he agafat cap patró, però sí que hi he anat posant sal i pebre dels països llatinoamericans. N'he quedat molt content. El resultat és el que volia", explica Carles Cases, a qui Araguaia ha donat el premi a Millor disc de clàssica. 


L'Orquestra de Cambra de Bulgària ha estat l'encarregada de fer sonar Araguaia, que ha estat gravat a Sofia, i a l’estudi que Cases té a l’ermita de Sant Esteve de Comià, a Borredà, per on han anat passant il·lustres músics com la cantant Carme Canela , el percussionista Aleix Tobias o el trompetista David Pastor. A més, també es va endur el premi al millor disc de música contemporània per part de la crítica. El passat 20 de desembre el va presentar al teatre Kursaal de Manresa (podeu llegir-ne la crònica aquí).

Qui ha guanyat en la categoria de millor nova proposta és l'Orquestra del Montsalvat, encapçalada pel director Francesc Prat. Només amb un any de vida, ja ha presentat projectes originals del repertori romàtinc i presentacions en indrets emblemàtics com Santa Maria del Mar o les ruïnes del Born.
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz