Cifu per als amics

Mor el periodista Juan Claudio Cifuentes, gran divulgador del jazz

| 17/03/2015 a les 10:34h

L'11 de desembre passat, l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna va atorgar el Premi Especial de la Junta Directiva al periodista Juan Carlos Cifuentes 'Cifu' en reconeixement a la seva trajectòria. Va ser un dels darrers reconeixements a aquest periodista, referent absolut en la divulgació del jazz, que ha mort aquest dimarts 17 de març.
Juan Carlos Cifuentes Foto: Arxiu RNE

Juan Carlos Cifuentes 'Cifu' ha mort aquest dimarts 17 de març a Madrid. Havia nascut a París el 1941, fill d'un professor exiliat. A la capital francesa es va enamorar del jazz, i quan la seva família va tornar a Madrid va començar a divulgar aquesta música que l'apassionava per tots els camins que va trobar, des del fanzín Aria Jazz fins al programa radiofònic Jazz porque sí. Tot i que es considerava home de ràdio, va protagonitzar un programa televisiu que va fer descobrir l'encant del jazz a molta gent: Jazz entre amigos.

El periodista musical Pere Pons, actualment director de la sala Jamboree de Barcelona i conductor del programa L'home del jazz a Ràdio 4, és una de les persones de l'escena jazzística catalana amb qui Cifu va mantenir una amistat llarga i fecunda. "Recordo quan ell col·laborava a la revista Jaç –explica Pere Pons–, mai no volia escriure i m'explicava l'article oralment. Jo ho transcrivia i després li passava per fer les correccions. Havíem fet amistat 25 anys enrere. Quan vaig començar a fer temes de jazz, al Diari de Barcelona, era quan emetien Jazz entre amigos".

"Era un coneixedor profund de tota la història del jazz, tota una enciclopèdia –comenta Pere Pons–. Així com altres poden recordar l'alineació dels equips de futbol de tal temporada, ell et podia recitar l'evolució i els canvis en les formacions de les grans big bands de la història. El que li agradava de veritat era el jazz fins al primer Miles Davis elèctric. A partir d'allò, en Cifu creia que el jazz es diluïa una mica... De tota manera, va donar a conèixer el jazz a moltíssima gent i també va donar sortida a gent d'aquí, introduint noms nous puntualment. Ell era la veu del jazz."

Cifu
destacava per parlar per la ràdio com qui parla pel carrer, a les antípodes de la veu impostada que fan servir molts locutors. La seva passió pel jazz ha fet escola? Pere Pons assegura que sí. "La llàstima és que els que segueixen la seva escola s'han de moure per circuits marginals, perquè el jazz avui no és en el punt de mira ni té gaire visibilitat. Però en Cifu ha fet una feina que a la llarga donarà fruits."

Joan Mas, Pere Pons, Cifu i Francesc Burrull, al Jamboree de Barcelona en la celebració del 80è aniversari de Tete Montoliu. Foto: Antonio Narváez
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, Cifu, Cifuentes, Jazz, Jamboree, Jaç