Les rumbes per a diatònic de Carles Belda

Escolta una demo d'una de les rumbes que inclourà el nou disc de l'acordionista

| 21/03/2015 a les 07:00h

Carles Belda ha assolit amb èxit la campanya de micromecenatge que va engegar per a un nou projecte: un llibre-disc de rumba. 24 rumbes per a diatònic recollirà una selecció de rumba d'origen divers. L'acordionista està acabant de polir les cançons però ha cedit a Enderrock una versió provisional d'un corridinho portuguès.
Carles Belda Foto: arxiu

Carles Belda
està apunt d'estrenar nou treball. Aquest cop, es tracta d'un projecte que inclou un llibre i un disc amb 24 rumbes per a acordió diatònic. Un instrument molt present arreu del país des de la seva arribada, però que viu en un moment molt dolç per la música tradicional: "per entendre'ns, la brasa [de la música tradicional] sempre hi és, i segons com bufa el vent la flama revifa, sí. Ara tenim la rosa dels vents ben viva, francament, amb els aires ben actius i els punts cardinals ben oberts" explica. 



"La il·luminació va ser en comprovar que els diatònics dels Països Catalans toquem força rumbes, i que ho fem d'una manera ben genuïna. Aplegar-ho en un llibre, de textos i partitures, i reflectir-ho en un àlbum en bona companyia, com la de  Rafalito Salazar  i  Joanet de Mataró , simplement és un repte vital", explica, ara que fa sis des del seu treball Per jamaicanes! (autoeditat, 2009) amb el Conjunt Badabadoc . En aquella ocasió, el diatònic ja hi era present, però la veu era la protagonista. Al llarg d'aquest temps, ha caminat fins arribar a 24 rumbes per a diatònic , un treball on el fil conductor és, precisament, l'acordió. A l' EDR vam estrenar un "Corridinho",  el primer tast que tenim d'aquest nou treball.

Les 24 rumbes que conformen aquest treball són una selecció sobre el seu repertori habitual. "Es tracta de reflecir una realitat i prou. Les dues finalitats (ús pedagògic i recull sonor ben escrit) ha estat fonamentals per escollir les peces", afegeix. Aquest treball ha estat possible gràcies als mecenes que han col·laborat en la campanya de micromecenatge, que ha assolit el finançament un mes abans de posar-hi el punt i final: "El cooperativisme és un dels trets de la catalanitat. Per això ens hi trobem tan còmodes i ens fa tan feliços". 

El 18 d'abriil es presentarà el projecte a l'espai cultural Tarambana de Cardedéu. Belda explica que té la consciència tranquil·la perquè ha fet el que sap fer amb il·lusió i vetllant per sentir la sinceritat, comunicant-ho a qui li pot interessar. I això és el que vol fer, perquè anirà amb les rumbes per a diatònic a tot arreu on li demanin. 
Arxivat a: Enderrock