Les melodies més properes de RIU

Escolta "La noia de les Llosanques", un avançament del disc 'Abans tot això eren camps'

| 05/04/2015 a les 07:00h

Abans tot això eren camps (autoeditat, 2015) és el tercer disc del grup de folk RIU. Aquest darrer treball se centra en un repertori del Baix Llobregat, la seva comaca, i el tram final d'un riu que ha regat una plana fèrtil plena d'horts i de cançons populars, a pesar del que pugui semblar. A l'EDR n'estrenàvem una cançó, "La noia de les Llosanques". Escolta-la!
Riu Foto: Arxiu

RIU
(autoeditat, 2011) va ser el primer disc del grup homònim. El segon àlbum, Amb canya! (autoeditat / Harmonia Mundi, 2012), el publicaven després de guanyar el IV Concurs Sons de la Mediterrània. El tercer arriba el 8 d'abril, i es podrà escoltar i descarregar gratuïtament al seu bandcamp. Cal Ninyo de Sant Boi de Llobregat serà l'escenari on el presentaran en directe el 18 d'abril. "La noia de les Llosanques" és una de les cançons que avançàvem a EDR i que podeu escoltar aquí. 

 
Per a aquest nou treball han apostat per melodies del Baix Llobregat, que és el seu territori més proper. "A les ciutats de la nostra comarca s'ha generat molta cultura popular des de la democràcia, però trobar cançons tradicionals d'aquí costa més", explica Ricard Ros, integrant del grup. RIU ha investigat en entitats de la zona i ha arribat a una conclusió: "Hem pogut constatar que a la nostra comarca hi havia molts conreus, però també molta riquesa quant a cultura popular. Tot i això, ha anat quedant enterrada, i no només per la Guerra Civil o per la proximitat de Barcelona, sinó per molts més factors".

Abans tot això eren camps consta d'un repertori molt proper pel que fa a geografia i sentiments. "En aquest sentit, remetem als caus on hem crescut, hem gaudit i ens hem format bona part dels integrants del grup. També reivindiquem la figura de l'escriptor, activista i historiador Esteve Albert, de qui hem adaptat tres poemes, i Francesc Pasqual 'Tons'", de qui interpreten una fusió de les seves peces "Patatuf de Sant Clument" i "Ball de Novençans de Begues", del qual es farà un clip enregistrat al Mas Roig, l'emblemàtica masia de Begues. 
 
Tons, sacaire de Begues
 
RIU arriba amb més novetats, presenta Arnau Barrios, el nou violinista, i afegeix a la seva sonoritat un sac de gemecs. L'any 2014 van tocar amb una de les grans bandes, els escocesos Capercaillie, a l'Auditori de Barcelona en el marc del Tradicionàrius. "Allò va ser un repte que ens va donar un gran impuls. No ens ho hauríem imaginat quan fa quatre anys vam començar a tocar", afegeix. 
Arxivat a: Enderrock