La veu dels músics

Recollim les opinions de diversos artistes dels Països Catalans al voltant de la protesta

| 20/05/2015 a les 00:01h

La pluralitat musical també es tradueix en pluralitat d'opinions, tot i que des del sector musical hi ha una clara comunió a favor de l'abaixada de l'IVA cultural. Els artistes són uns dels principals perjudicats, i és per això que a Enderrock.cat els hem demanat si se sumaran a la protesta o no. 


Auxili
"Com a músics i com a organitzadors de concerts i festivals (Meruts Festival o Festival Diània) estem cansats de tanta trava i tanta dificultat per organitzar concerts o simplement per poder facturar legalment els concerts que es facturen en 'A'. Pensem que el 21% de IVA cultural és una salvatjada, a banda de la dificultat que hi ha per fer les gestions i facturacions correctes i legals. Reivindiquem la baixada de l'IVA cultural ja! I també la dimissió del ministre Wert, el pitjor ministre de Cultura de l'Estat espanyol."

Namina
"Estic a favor de la protesta, és clar, però crec que queda curta. La pujada de l'IVA ha estat una de les accions que han perjudicat més la música en directe, però no l'única. Si ja estàvem malament, ara ens trobem en una situació tan precària que el risc de morir d'inanició cultural i alimentària és real i no pas líric. Un país que no inverteix en cultura és un país pobre, i aquí estem en la misèria. Les condicions dels músics generalment no arriben ni a la més baixa precarietat laboral de la majoria de professions en tots els sentits. És alarmant el fet que en el món musical els que estan pitjor no són els tècnics ni les sales, sinó els mateixos músics. Cal reflexió i un replantejament de tot plegat."
 
Arecio Smith (Astrio i representant de l’Associació de Músics de Jazz)
"Els músics estem d'acord amb la reivindicació sobre l'IVA abusiu que patim en el sector i que ha acabat d'enfonsar la música en directe, però com a representant d'una associació de músics, no em fa gràcia anar de la mà amb els promotors, que d'entrada ni tan sols ens han tingut en compte a l'hora d’organitzar la proposta. Ens n'hem assabentat per la premsa, no hi ha hagut cap mena de contacte previ amb cap associació de representació de músics, estudiants de música o similar. És clar que l'IVA ens afecta a tots, però jo dic que la música la fem nosaltres, no ells."
 
Jordi Ginesta (Bonobos)
"La música és una eina de canvi amb un poder brutal, i ha estat així des de temps immemorials. A més a més, i potser perquè sóc músic, penso que és un element cultural humà de primera necessitat i que cal que rebi aquest tracte. És un aliment per a l'ànima, un camí cap a tot. Cap societat humana no hauria de restringir l'accés a la cultura tal com ho fa l'Estat espanyol amb impostos tan prohibitius com aquest 21% d'IVA cultural. Per aquest motiu m'adhereixo a la jornada de protesta i ho faig amb voluntat de present i de futur. Cal prendre partit i defensar la música com a mitjà per ser cada dia una mica menys ignorants. Ni un pas enrere."
 
Toni Xuclà
"Estic a favor d'aquest toc d'atenció. Els músics i els actors som un dels sectors més solidaris amb la societat. Contínuament estem donant suport als actes reivindicatius. En els darrers anys hem perdut molts drets. Tampoc s'ha arreglat els problemes laborals i fiscals d'un sistema obsolet i d'esquena a la realitat social i econòmica actual. Em vaig apuntar aquesta data fa temps i no he acceptat tasques de feina o promoció que m'han proposat."

Névoa
"Crec que s'ha de donar visibilitat als problemes dels músics, que no són pocs. El que no tinc clar és que s'hagi de fer així. Com diu algú: ‘Un dia sense música és un dia perdut’.”

Laura Forner (Llorer)
"El 21 és el meu número preferit, però no quan es parla de taxes a pagar en l'àmbit artístic. Estic d'acord amb el motiu de la protesta, però no amb el format. Precisament crec que s'hauria de fer tot el contrari, sortir i estar tot el dia tocant, per fer notar la música més que mai. Jo personalment sóc incapaç d'estar un dia sencer sense música. El dia 20 seré a Istanbul, així que no hi seré per participar-hi, però m'uneixo a la causa des de la distància."

Arnau Aymerich (Ebri Knight)
"S'ha de donar suport a totes les protestes que vagin contra aquest sistema, perquè aquest sistema va contra nosaltres, contra la majoria de la societat. Tot i així, la protesta està rebent molts suports de músics que viuen de les estructures muntades que ofeguen els grups petits, i amb això també s'ha de ser crític. La cultura no és un luxe, no ens cansem de dir-ho, sinó una primera necessitat. La cultura ens enriqueix com a poble i ens fa lliures."

Cris Juanico
"Tot el que sigui posar sobre la taula la problemàtica que suposa suportar un 21% d'IVA en el sector de la indústria cultural em sembla una bona iniciativa. Potser la millor manera de quantificar la importància d'una cosa és valorant-la quan no la tens. Un dia sense música de ben segur que ens afecta emocionalment. És la manera més efectiva que té la música d'arribar al moll de l'os, i deixar entreveure que el buit que provoca el silenci és més greu del que ens pensem, i per això s'ha de cultivar la presència de la música en la nostra societat: a l'escola, als mitjans, a les programacions culturals, a les programacions de festes majors... Potser s'hauria de considerar un bé immaterial de la humanitat i que es pogués beneficiar de certs avantatges, entre els quals el tema de l'IVA."

Alfons Om (VerdCel)
"Reivindiquem i denunciem per aconseguir la nostra dignitat com a treballadores i treballadors de la música, de la cançó, pels nostres drets, aquella dignitat i aquells drets que no hem perdut, perquè com bé sabien Ovidi Montllor i tants altres, malauradament mai hem tingut. De la música i la cultura en general, com a poble, com a governs, com a públic, com a mitjans, com a entitats, com a mestres i professores, com a programadors, etc. en gaudim, ens acompanya en el nostre dia a dia. Però l'hem de valorar i fer créixer en el seu potencial, que és molt més del que ens pensem. Al final la cultura és el que roman i mou les ànimes d'una societat."

Carles Sendra (The Gruixut's)
"Em sembla que imposar un IVA del 21% sobre la cultura és una decisió repressiva d'un govern impresentable i autoritari en un país de babaus. Ara bé, em sembla que un dia sense música que es convoca un dimecres no tindrà cap efecte. A més, crec que part del convocants (associacions de sales, representants, promotors, mànagers, discogràfiques, els mateixos grups) som part del problema. Em sembla que tenim una generació de joves que en un gran percentatge (no tots, evidentment) senten una total indiferència per la música i els espectacles en directe, i això fa molt més mal que el 21% d'IVA. I en aquest punt tots hi tenim responsabilitat."

Miquel Àngel Landete (Senior i el Cor Brutal)
"És un fet contrastat que el superlatiu i desproporcionat IVA cultural és una eina més dels que ens governen en aquest país per acabar amb la cultura i, per extensió, amb la creativitat i la llibertat d'expressió. Estic d'acord amb les raons que generen la proposta, però no amb la proposta. La música ha d'esdevenir indústria, que creï llocs de treball i faci que tinga una qualitat i que actue com a suport i entreteniment d'una societat que la necessita, això està clar. Però silenciar-la un dia concret? No hi veig massa utilitat ni repercussió, però espere estar equivocat. Crec que hi hauria altres maneres més sonores i efectives de reclamar els nostres drets. Per exemple, coordinant un escrache musical a tot l'Estat: passar-se tot el dia tocant i cantant cançons per tot arreu, especialment al carrer, a la porta de casa els polítics, a les conselleries de Cultura, als ajuntaments... Una acció coordinada i multitudinària. Però com a membre d'un col·lectiu que sóc, secunde la protesta. Hem d'estar units. Quan va sorgir la convocatòria ja vaig dir a la nostra oficina de contractació que no tancara cap bolo eixe dia."

Jofre Bardagí (Glaucs)
"El manifest explica molt bé la nostra postura: el mal que ha fet l’increment de l’IVA, i no només a la música, sinó a la cultura en general del nostre país. Està demostrat que l’increment de l’IVA en la cultura no ha servit per recaptar més, simplement ha servit per fer baixar el nombre d’espectadors als concerts, als teatres, etc. Però hi ha moltes coses per fer i per lluitar per millorar la salut de la cultura i l’educació en aquest país. Estem governats per gent que no estima la cultura i que retalla en educació, dues de les coses més bàsiques per al futur d’un país. Mentre no canviem això, tot seguirà igual."

Josep Bordes (Pepet i Marieta)
"Hi estic a favor. A països com França o Alemanya l'IVA cultural no arriba ni a la meitat del d'aquí. Crec que aquest és un indicatiu de la importància que es dóna a la cultura a cada país. I això que aquí la gent té menys poder adquisitiu per gastar en cultura. El 20 de maig deixarem els instruments a la funda però alçarem la veu contra un govern que menysté el que hauria de ser un dret fonamental per a tothom."

Aspencat
"Ens volem sumar al Dia Sense Música, perquè des de fa dos anys patim un IVA cultural abusiu. El 21% d'IVA és una de les maneres que té el govern estatal per posar-nos pals a les rodes. A més, al País Valencià som arraconats per les institucions pel simple fet de cantar en la nostra llengua, cosa que complica encara més la nostra tasca. Si no canviem aquesta situació, la música en directe en català al País Valencià corre el perill de desaparèixer."

Meritxell Gené
"Hi estic totalment d'acord. Considero que la taxa abusiva del 21% castiga tot el sector de la música i la cultura, i que és una situació insostenible en què cal protestar, i demanar un IVA just i raonable. Amb mesures com aquesta ens estan destruint la cultura, i la cultura no és cap luxe, és una necessitat! La cultura és llibertat!"

Cesk Freixas
"[...] Malgrat estar d’acord amb aquesta lluita per rebaixar l’IVA cultural, la iniciativa d'un Dia Sense Música em sembla enormement insuficient. Es tracta d’una protesta simbòlica convocada, principalment, per associacions de sales i representants. No hi ha ni un sol col·lectiu de músics entre els convocants. Repeteixo: els músics hem de fer tota l’autocrítica, perquè si ara no ens hi sentim representats és per deixadesa nostra. No estem organitzats, i per tant no tenim força. Però vull posicionar-me. Primer de tot, penso que fer una aturada de concerts en un dimecres és absurd. Si volem quedar-nos en la força del simbolisme, una iniciativa com aquesta hauria de fer-se en cap de setmana, que és quan hi ha el volum més gran de concerts i d’actuacions musicals."
Fragment extret d'un escrit que ha publicat l'artista al seu blog.
Arxivat a: Enderrock