La música de la Patum

Element crucial de la festivitat des de final del segle XIX

| 04/06/2015 a les 14:59h

El passat diumenge 17 de maig, diumenge d'ascensió, el Ple extraordinari de l'Ajuntament de Berga va aprovar la Patum 2015 i el Tabal va sortir per anunciar-ho. La música és un element clau en la festa berguedana. Fem un repàs de la tonada més característica en les diferents comparses que participen a la Patum.

Tabaler de la Patum. Foto: Arxiu patum.cat


Una de les festes més emblemàtiques de Catalunya és la Patum, que l'any 2005 va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Des de final del segle XIX un dels components més importants de la festa és la música, amb les diferents melodies s'hi van anar afegint. La Cobla Pirineu, la Cobla Ciutat de Berga i la Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga són les formacions que interpreten les músiques de la Patum. 

L'únic element musical que participa a tots els actes de la festa és el Tabal. És un dels elements més importants de la festa, que marca el ritme de tots els actes i danses, i marca el tret de sortida de la Patum el diumenge d'ascensió. 

Dimecres de Patum és el primer dia de la festa, i la Cobla Pirineu s'ocupa de posar-hi la música. Durant el matí i el vespre hi ha les populars cercaviles en què el tabal marca el ritme de la festa, i surten al carrer les Maces, les Guites (la Gran i la Xica) i els Gegants. Les Maces i les Guites només ballen al ritme del Tabal, mentre que els Gegants ballen al so de diversos balls: el "Ballet vell dels gegants", el "Ballet dels Gegants", "Les nenes maques" o la "Dansa de Falgars", entre d'altres. Entre cadascun els acompanya la peça "El Patumaire".

Per acabar les cercaviles, la gent es reuneix a la plaça de Sant Joan amb les Guites i els Gegants, amb les músiques corresponents de cada Tirabol, i "Ella s'ho pensa", una cançó que es va repetint fins a arribar a la plaça de Sant Pere de Berga, on s'acaba la nit ballant els Tirabols un altre cop, al so de les músiques tradicionals. Aquest procés es repeteix el dissabte, i la música la posa la Cobla Ciutat de Berga

Dijous torna a sortir la Cobla Pirineu. Té lloc la Patum de Lluiment, on les comparses segueixen un ordre: Turcs i Cavallets, Maces, Guites, Àliga, Nans Vells, Gegants, Nans Nous i Tirabols, cadascuna amb la seva música pròpia, excepte les Guites, que com sempre només van acompanyades del so del Tabal. Al vespre, la Patum completa segueix el mateix ordre que al matí, però les Maces, aquest cop, tampoc tenen música. 

Divendres té lloc la Patum infantil acompanyada al so de la Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga, i diumenge, al so de la Cobla Ciutat de Berga, se segueix el mateix esquema que dijous.

Entre els músics patumaires destaca la figura de Joaquim Serra 'Quimserra', autor de diverses de les músiques, com les melodies que acompanyen els Plens o els Nans Nous, i encarregat de modernitzar el panorama musical patumaire. També es recorda especialment Ricard Cuadra i Camprubí, que va recuperar antigues peces de la festa. De moltes de les músiques que acompanyen les comparses, com "L'Àliga" o "El Tirabol", no se'n sap l'autor o bé són peces populars.

Nit de concerts
L'Avinguda del Canal Industrial serà l'escenari que acollirà el tradicional Concert de Patum la nit de dissabte. El guanyador del concurs de grups locals, Sin Na De Na, obrirà aquesta nit de concerts. Tot seguit actuarà El Niño de la Hipoteca i la banda de tribut a Marea, Besos de Perro. A quarts de 3 de la matinada donaran pas a Oques Grasses, i tancaran la nit els valencians Zoo amb la seva proposta de fusió i lletres compromeses. 
Arxivat a: Enderrock