El Taller de Músics impulsa el projecte Cabal Musical

Projecte de formació i mentoria musical per a grups i solistes de la Franja Besòs

| 21/06/2015 a les 15:00h

El Taller de Músics i l'Ajuntament de Barcelona impulsen un projecte per a joves formacions dels barris més sensibles de Barcelona. La iniciativa Cabal Musical celebra la segona edició, i posa en valor les propostes musicals a través de la fomració i mentoria, per tal de contribuir a la cohesió social i la dinamització del territori.
Fatlipz y Adry Bueno. Foto: Juan Miguel Morales

Cabal Musical és un projecte impulsat per la Fundació Taller de Músics i l'Ajuntament de Barcelona que potencia grups i músics joves dels barris desafavorits dels districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. Després de l'èxit de la primera convocatòria, enguany se celebra la segona edició, en què han entrat a formar part del projecte vuit noves bandes. 

"El taller ja tenia una línia de treball amb col·lectius vulnerables i utilitzant la música com a element de transformació social. Havíem treballat en aquesta direcció però era complicat trobar recursos i suports", explica Martí Marfà, de l'àrea de projectes socials del Taller de Músics. Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona vol incidir des de diferents àrees als barris considerats més sensibles dels tres districtes. De la unió de les dues voluntats, doncs, va néixer fa un any Cabal Musical. 

El projecte vol preparar i promoure joves talents de la Franja Besòs per millorar les seves possibilitats per dedicar-se a la música. Els participants reben una formació musical, artística i professional, a més d'una mentoria amb empreses del sector, com per exemple BankRobber, Buenritmo, Èxits, Entrelineas o el mateix Taller de Músics. "Un dels valors afegits que no es visibilitza tant és el capital relacional, ja que a més de rebre acompanyament professional entren a la parcel·la musical que té més a veure amb la seva proposta estètica, i això sempre presenta oportunitats", apunta Marfà. 



La iniciativa s'articula en tres fases. D'entrada, el Taller identifica i engresca els joves que es volen dedicar a la música en aquesta zona, juntament amb la complicitat d'equipaments, centres cívics i entitats privades dels barris. Un cop s'inscriuen, a l'abril els grups s'han de presentar a una audició on un jurat especialitzat valora quins grups formaran part del projecte.

Cap al maig comença la fase de producció i formació des d'un vessant musical, però també en altres aspectes de l'ofici, com ara la posada a escena, la comunicació, els drets d'autor, etc. Finalment, els grups enregistren una maqueta de quatre temes en un estudi professional, graven un videoclip professional i es fan una sessió fotogràfica com a material de promoció. 

Cabal Musical vol que els grups tinguin eines per si mateixos, i és per això que també inclou una fase d'acompanyament professional amb les empreses del sector, que assessoren les formacions pel que fa a management, producció i distribució. Els grups que van participar l'any passat a la prova pilot es troben en aquesta fase: el combo de rockabilly The Sick Boys, el grup de rap Malvenidos, el grup Long Ride, el trio femení de pop Fake Final i la parella de rapers Fatlipz y Adry Bueno.

Enguany el projecte ha ampliat la selecció, i a més ha inclòs la possibilitat d'agafar artistes individuals: "Gent que té talent al voltant de la qual es pot construir un projecte musical. Per exemple, una noia que no tenia repertori ni banda, ara assisteix a classes de cant i repertori, i l'hem ajuntat amb un combo del Taller que li donarà suport". Les vuit formacions de la segona generació de Cabal Musical són la fanfàrria femenina Balkan Paradise Orchestra, el grup de funk-soul Big Funk Theory, el joveníssim quartet de violoncels Voces y Música Para la Integración, el raper K-Gonzalez, la vocalista soul Monica Makon, el duo de cançó d'arrel mediterrània Raquel Molinero & Daniel Muñoz Acoustic Group, la banda de rock setanter Sacred Sun i el guitarrista flamenc Victor Rosell Contreras.

Arxivat a: Enderrock, Taller de Músics, Cabal Musical