50 anys de la nit catalana més 'beat'

Avui fa mig segle que els Beatles van actuar a Barcelona

| 03/07/2015 a les 07:00h

L'any 1960 va néixer la banda de pop més coneguda del planeta. Cinc anys més tard, concretament el 3 de juliol, els Beatles van aterrar a Barcelona per oferir un concert històric a la plaça de toros Monumental en ple franquisme; una nit històrica que va aplegar 18.000 persones i que revivim a Enderrock.cat!

Fragment de la il·lustració publicada a la revista Enderrock 237. Autor: Roger Padilla


El concert va aixecar acta que l'esclat de la beatlemania també havia arribat a casa nostra. L'actuació a Barcelona va tancar i va ser el més multitudinari de la minigira europea del 1965. En una setmana i mitja havien tocat a París, Lió, Niça, Milà, Gènova, Roma i Madrid. A escala mundial, el fenomen Beatles ja era una plaga. 

Fins a la seva separació l'any 1970, el grup va escriure més de 200 cançons que formen part (també) de la nostra memòria col·lectiva. Molts artistes catalans han estat influïts per les harmonies creades per aquells quatre fabulosos (recupera l'article Les nostres cançons beat).

A la Monumental van interpretar onze cançons, entre les quals "Twist and Shout", "Can't Buy Me Love" o bé "A Hard Day's Night". Les cançons dels Beatles no consten a Spotify, però a Enderrock.cat hem elaborat una llista de reproducció amb versions de diversos artistes internacionals, des d'Ella Fitzgerald o Marianna Faithfull fins a The Rolling Stones

 

Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon i George Harrison van aterrar a l'aeroport del Prat a les 4 de la tarda, procedents de Madrid, a bord del Caravell Superconstellation, el vol 214 de la companyia Iberia. Per la seva imatge, semblava que tant els feia tocar a Madrid com a Barcelona.

Qui els va anar a rebre a les escales d'avió van ser tres dones: la cantant Franciska, que en representació de l'empresari Francisco Bermúdez els va regalar unes monteras (barret tradicional dels toreros); una altra dona amb un vestit blanc andalús, en representació de la casa Alberdi, que els va lliurar unes nines andaluses, i Elisa Estrada, secretària del club de fans oficial dels Beatles a l'Estat espanyol (la presidenta era a Liverpool i la resta de seus només tenien secretàries), que els va regalar uns clauers que portaven gravades les inicials del club i quatre perruques. 

El ja desaparegut productor madrileny Bermúdez havia contractat The Beatles perquè actuessin a Barcelona i Madrid, per 5.000 lliures. El preu de les entrades a la venda va ser de 75 pessetes la més barata i la més cara 400. 

Homenatge 'beat' a Enderrock
Enderrock ens vam avançar i vam homenatjar el quartet britànic el mes passat al número 237 de la revista amb quatre relats inèdits de ficció inspirats en la històrica nit, acompanyats de cinc il·lustracions a mida. A EDR 75 en vam presentar un tastet, i si heu fet tard al quiosc, també en podeu adquirir un exemplar en format digital a iQuiosc.cat

Ja el juliol de 2010 (número 177), coincidint amb el cinquantè aniversari del naixement de la banda i els 45 anys del concert a Barcelona, vam publicar un ampli monogràfic sobre la relació dels Beatles amb Catalunya. 
Arxivat a: Enderrock, the beatles