Brams celebren 25 anys

"Quan vam començar als concerts la gent portava l'estelada; ara són als balcons"

| 16/07/2015 a les 07:00h

D'ençà de l'any 1990 Brams han publicat una dotzena de discos, amb una aturada d'uns cinc anys entremig. En la nova etapa el grup de Berga ha connectat amb el públic més jove, i després d'un quart de segle segueix omplint places i festivals. Aquest dijous 16 aterreren una vegada més a l'Acampada Jove en una gira d'aniversari que tancarà a la sala Apolo el mes de novembre. 
Brams. Foto: Àlex Carmona

"Nosaltres cada any procurem fer alguna cosa nova, recuperar cançons o presentar disc. Aquest any vam fer una cosa més selectiva de totes les èpoques", valora el cantant de Brams, Francesc Ribera 'Titot'. La voluntat de la banda sempre ha estat transmetre un missatge de compromís social i polític. Després de 25 anys, el discurs segueix més vigent que mai, tot i que el context hagi canviat: "Les coses han canviat molt, quan vam començar nosaltres érem quatre arreplegats, als concerts la gent portava l'estelada; ara les estelades són als balcons. Ara és una cosa que no cal, a les places on toquem els balcons n'estan plens, hi ha hagut un creixement i una normalització. Hem hagut d’anar reconduint el discurs sense canviar-lo".

L'any 1992 van publicar el primer disc d'estudi, Amb el rock a la faixa (Audiovisuals Sarrià), quan "El president" era Jordi Pujol i li cantaven 'sexe, droga i rock'n'roll'. Després de publicar el desè Sempremés (DiscMedi, 2005), el grup va anunciar que la flama de Brams ja s'havia apagat. "Pensàvem que plegàvem del tot i vam anar amb altres grups. Uns van funcionar més que altres, i ens vam adonar que Brams era la nostra vida i una eina a la qual podíem donar molta utilitat", valora el músic i regidor. 

La nova etapa de la banda del Berguedà va començar amb la publicació d'Oferta de diàleg (Música Global, 2011), seguit del darrer Anem tancant les portes a la por (autoeditat, 2014), i és en aquest punt on Brams ha sabut connectar amb les noves generacions. "Ens hem trobat en un fenomen molt curiós: la gent coneix els dos últims discos i dels anteriors només en sap les més emblemàtiques. Sí que és cert que també ve públic més gran, però es queden més enrere. La gent que més es veu són els més joves, perquè són al mig. Per sort, això és el que ens va animar a treure discos i seguir endavant, si no segurament hauríem fet la gira de 20 anys i hauríem parat."
 
 
Un dels discursos més recordats del Concert per la Llibertat (29 de juny de 2013) va ser el del líder de Brams, que va definir la gent de la cultura, mestres i investigadors com "l'exèrcit de Catalunya". Pel que fa al sector cultural, Titot assegura: "No ens podem quedar amb el que estàvem dient l’any 1992. Des del punt de vista cultural i social ha canviat tot, s’ha passat per moments molt interessats, s’ha reivindicat elements de cultura popular i s’han posat de moda. Hi ha hagut la generació de la rumba, la cançó improvisada o la cançó tradicional des del desacomplexament. El més modern sempre és el que inventa; els altres vénen al darrere. Si estàs treballant amb elements de la teva pròpia cultura, ets qui ho coneix i qui és autèntic. Descobrir aquestes coses ha estat un dels elements cabdals; la gent s’ha fet guia de la cultura, i això ha estat importantíssim per arribar on som a nivell polític i social. Són coses que difícilment la Conselleria de Cultura pot posar de moda".

El cantant i lletrista de Brams ha combinat sempre el seu vessant musical i polític, i des de les passades eleccions municipals se li ha girat més feina. Després que la CUP guanyés els comicis locals, Francesc Ribera ha passat d'estar a l'oposició a esdevenir segon tinent d'alcalde i regidor de l'àrea de governació i promoció econòmica. A més, a principi de juny va publicar una novel·la històrica, L'assassinat de Guillem de Berguedà (Ara Llibres), sobre la figura d'un dels trobadors més interessants d'Europa, del qual va musicar l'obra en un disc l'any 2003. 

La gira dels 25 anys
Una de les parades serà a l'Acampada Jove, on ja són uns veterans. "De les vint potser me n’he perdut dues o tres, i recordo perfectament el primer concert d’Arbúcies. Era a la pista, davant l’escola. En tinc molt bons records." 

El 13 de novembre Brams tancaran la gira d'aniversari a la sala Apolo de Barcelona, però abans actuaran també a Vic (18 de juliol), Oristà (24 de juliol), l'Armentera (25 de juliol), Mataró (29 de juliol), Bolvir (1 d'agost), Vallcebre (15 d'agost), Barcelona (17 d'agost), Llofriu (21 d'agost) i Granollers (24 d'agost). 
 

Arxivat a: Enderrock, brams