Home insomne i radical

Carles Dénia preestrena el seu nou disc amb La Nova Rimaire a l'Eliana

| 20/07/2015 a les 12:00h

Aquest dilluns 20 de juliol, a la Torre del Virrei de l'Eliana, al Camp de Túria, Carles Dénia farà la preestrena del que serà el seu nou disc de música tradicional amb el grup La Nova Rimaire, L'home insomne (Comboi Records). Aprofitem per parlar amb ell perquè ens expliqui com serà aquest treball.

Carles Dénia, retratat per Juan Miguel Morales fa uns anys al Parc de la Ciutadella de Barcelona

Alguna vegada hem comentat que la música que més ens agrada no és la que ens anestesia, sinó la que ens desperta la consciència. Per això ens fa il·lusió que el proper disc del cantaor Carles Dénia amb el grup La Nova Rimaire es digui L'home insomne. La sortida del treball està prevista cap al setembre, però aquest mateix 20 de juliol el grup farà una preestrena del nou repertori a la Torre del Virrei de l'Eliana (23 h), en un acte organitzat pel Centre d'Estudis Locals.

El disc pren el títol d'una de les cançons que l'integren, un bolero que per al cantaor té una dimensió simbòlica: "Té una lletra que ens serveix per fer paral·lelismes amb la nostra realitat artística i social: l'home insomne és el paradigma d'algú a qui el cap li roda per trobar respostes, algú que reflexiona i es fa preguntes socials i artístiques. En general, tot el disc és molt radical en diversos sentits. El món de la música tradicional té lletres de forta càrrega social, molt crítiques. I musicalment, també m'ha vingut de gust fer coses deliberadament superclàssiques, com una manera de protestar contra la modernitat banal, o la modernitat perquè sí. Sense que això vulgui dir que en qualsevol moment no puguem fer coses trencadores, clar".
 
La radical defensa de la llibertat creativa ja era un dels punts forts de l'anterior treball de Carles Dénia, El paradís de les paraules (Comboi, 2012), on musicava poemes d'autors andalusins amb la col·laboració de Josep Piera. Anteriorment, el primer disc de La Nova Rimaire, Tan alta com va la lluna (Comboi, 2008), també va establir una fita quant a l'arranjament de música d'arrel valenciana per a rondalla, amb peces tan extraordinàries com el "Bolero de l'infant". 

Els músics que acompanyen el cantaor en aquesta segona aventura de La Nova Rimaire són Tóbal Rentero (guitarra, guitarró, bandúrria i llaüt), Vicent Carrasco (guitarra i guitarró) i els germans Paco i Carlos Lucas (llaüt i bandúrria). Al disc, a més, hi ha col·laboracions: el grup Sis Veus per al Poeta, el percussionista Aleix Tobias i el baixista Guillem Aguilar, a més dels fills i nebots de Carles Dénia.

Després de l'estiu, L'home insomne es presentarà oficialment a la Fira Mediterrània de Manresa. Serà a la sala El Sielu, el divendres 16 d'octubre a les 18.30 h.
Arxivat a: Enderrock, carles dénia, preestrena, nou disc