Bikimel presentarà nou disc al MMVV

Escolta una de les cançons del seu proper àlbum: "El borni"

| 10/09/2015 a les 12:00h

La setmana que ve Vicky de Clascà publicarà el seu tercer disc (18 de setembre) i un dia més tard actuarà al Mercat de Música Viva de Vic. Morir d'un llamp (Satélite K) pren per títol un vers del poema "El borni" de Joan Vinyoli, que podeu escoltar a Enderrock.cat

Bikimel. Foto: David Ruano

La recerca i la força de la paraula cada vegada ha anat prenent més presència en la lírica de la vallesana. Morir d'un llamp (Satélite K) està format per cançons pop vitalistes, tot i que l'hagi batejat amb una acció que pot semblar fatalista. El disc sortirà a la venda el 18 de setembre i l'endemà el presentarà al Mercat de Música Viva de Vic (Teatre L'Atlàntida, 21.45 h). Parlem amb Bikimel d'aquestes noves cançons. 

 
EDR: Morir d'un llamp és un disc apte per a tots els públics?
Bikimel:
Sí, està pensat perquè arribi a tothom. Tinc tendència a ser rebuscada amb les melodies quan componc, però vaig aconseguir fer una bona síntesi amb la cançó "Nen del bosc" i vaig trobar el camí a seguir. Vaig agafar altres temes que tenia començats, com "Nina de vidre", i els vaig quadrar amb el concepte de cançons cançons. Per a mi Stat Jònic (Temps Record, 2009) era el meu jo, Farrera (CC / Temps Record, 2013) va ser mirar algú que no sóc jo però des dels meus ulls, i a Morir d'un llamp (Satélite K) parlo a algú altre. Primer va ser introvesió, després extroversió, i el nou disc és sociabilització.

EDR: Des que vas arribar a la final del Sona 9 2007, com han evolucionat les teves cançons?
B:
El primer disc va ser una bona entrada per agafar confiança, amb l'equip de Jordi Mora; al segon, a Farrera, ja vaig fer tota sola la producció perquè el projecte ho requeria. En aquest tercer, en canvi, he volgut delegar-la a David Soler, amb qui vaig fer la gira anterior i ens vam entendre molt bé, i a Lucas Suárez, que ja havia col·laborat a Farrera i amb qui som amics.



EDR: Per què són tan importants aquests productors per al projecte artístic de Bikimel?

B: És un luxe haver disposat del seu talent i el seu criteri, són els meus millos amics. És un disc que per primer cop té concepte de banda. Abans havia fet experiments rars i ara he trobat amics de viatge, una família musical. Amb en Lucas i en David ens agrada molt experimentar, i aquest cop hem anat a buscar els referents clàssics. El disc és un homenatge a la cançó pop dels noranta, amb lletres molt directes, excepte amb "Fil imaginari", on torno als anys vuitanta, i "El joc dels disbarats".

EDR: Has versionat Pi de la Serra ("L'home del carrer") i has conegut Lluís Llach (finalista en tres edicions al Certamen Terra i Cultura). Què creus que ha aportat la Nova Cançó a les noves generacions?
B:
 No crec que Lluís Llach o Pi de la Serra ens hagin ensenyat gaire, perquè no els hem sabut escoltar prou o no els hem fet gaire cas, en general, tot i que encara tenim possibilitat d'aprendre de la seva autenticitat i de la seva lluita per uns ideals. En les seves cançons hi ha un compromís social que no hem sabut traslladar de manera col·lectiva ni al pla polític ni a l'ètic, més enllà del paper personal, com a dona i com a individu de la societat actual. És una de les coses que m'agradaria aprendre'n, a més de la seva professionalitat com a músics i cantants. Potser no ho hem assolit perquè no hem tingut la mateixa plataforma de què van disposar, però en tot cas això només es pot guanyar als escenaris a còpia de fer molts concerts.

A Spotify ja es poden escoltar tres cançons més d'avançament del disc ("37", "Fil imaginari" i "Infla les veles"):

Arxivat a: Enderrock, bikimel, mmvv, festivals