Els músics de Junts pel Sí

Més d'una vintena de músics catalans versionen un fragment d'"Ítaca" de Lluís Llach

| 18/09/2015 a les 12:00h

Les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 27 de setembre es poden llegir en clau musical. Després d'haver sabut quins músics es presenten a les llistes electorals, en plena campanya, la candidatura independentista de Junts pel Sí publica una versió del clàssic de Lluís Llach, que canta acompanyat de Joan Dausà, Joan Reig (Els Pets), Joan Masdéu, Pemi Fortuny, Ivette Nadal, Els Catarres Quim Mandado, entre altres. 

Viatge a Ítaca (Movieplay, 1975) és l'obra que consolida el prestigi de Lluís Llach com a compositor. La cara A del vinil conté una sola cançó, "Ítaca", dividida en tres fragments. El gironí va musicar una adaptació del poema de Kavafis traduït per Carles Riba. La cançó que presenten Junts pel Sí és el segon fragment i l'han rebatejat com a "Junts anirem més lluny". 

Però aquesta vegada Llach no canta sol, i l'acompanyen els músics que també es presenten a la candidatura unitària de CDC, ERC i les entitats sobiranistes, i altres artistes que s'hi han sumat. De fet, bona part d'ells van formar part de La Banda Impossible, la formació inèdita que va recompondre el Canet Rock 015: Cris Juanico, Quim Mandado (ex-Sangtraït, LGP), Pemi Fortuny (primer cantant de Lax'n'Busto) o Joan Reig (Els Pets).

Pel que fa a Gossos, hi han participat tres membres (Natxo Tarrés, Roger Farré i Juanjo Muñoz) i de Lax'n'Busto hi han col·laborat des dels dos cantants que ha tingut el grup, Pemi Fortuny i l'actual Salva Racero, fins a Pemi Rovirosa (guitarra) i Jimmy Piñol (bateria). La banda de "Junts anirem més lluny" la completen Èric Vinaixa (teclats) i David Ibarz (baix).

Entre tots sumen una vintena d'artistes que donen suport a la candidatura: Joan Dausà, Ivette Nadal, Arnau Orriols (Okey Ok), Josep Maria Mainat (La Trinca), Caïm Riba, Els Catarres (el cantant Èric Vergés és suplent de la llista), BikimelJoan Masdéu

El tema va ser enregistrat a AB Recording Studio (el Vendrell) els dies 6 i 7 setembre, i també hi col·labora un cor infantil. La remasterització ha anat a càrrec de Pemi Rovirosa i Joan Reig. 

Ovidi Montllor, present al 27-S
Fa vint anys que Ovidi Montllor va marxar 'de vacances' i molts reivindiquen la seva música i el seu discurs, encara vigent a dia d'avui. En aquesta campanya electoral també hi ha referències a l'alcoià. En el cas de Junts pel Sí promouen la campanya #PerquèVull per explicar els motius de la independència i curiosament és el títol d'una de les cançons més populars del cantautor.

Però qui sempre ha reivindicat la figura d'Ovidi Montllor ha estat el parlamentari de la CUP David Fernàndez. El periodista s'ha ajuntat als escenaris amb Borja Penalba i el poeta David Caño en un espectacle d'homenatge al valencià, Ovidi3. Fernández acostuma a citar els seus referents als seus discursos, i en aquesta línia cita unes paraules ovidianes a la pel·lícula-spot electoral que han publicat ("Anaven lents perquè anaven lluny"): "Com diria l'Ovidi, 'ni referents, ni preferents'". 
Arxivat a: Enderrock, junts pel sí, 27s, lluís llach