L'òpera catalana 'Magda' s'estrena al Principal

S'hi podrà veure els dies 24, 26 i 30 de setembre

| 21/09/2015 a les 10:05h

No cada dia es pot dir que s'estrena una nova òpera catalana. Coincidint amb la diada de la Mercè, el Teatre Principal de Barcelona acollirà Magda, del compositor vallenc Ramon Ribé; una història dura d'amor i idealisme en una producció de la nova companyia Teatre Líric Català.
Assaig de l'òpera 'Magda' Foto: Arxiu Teatre Líric Català

Magda
, amb llibret signat pel poeta i escenògraf Jordi Voltas, situa l'acció als anys setanta, concretament en el moment de l'execució de Salvador Puig Antich, que fa de punt de partida de tota la trama. Els protagonistes són Magda i Joan, dos personatges que viuen una especial història d'amor i que encarnen la mezzosoprano Laura Vila i el baríton Joan Garcia Gomà. El repartiment es completa amb les veus de Francesca Roig, Maria Miró, Xavier Aguilar, Ezequiel Casamada, Marc Pujol i Dani Morales. La direcció musical és de Frederic Oller; la direcció escènica, de Pedro Ortega, i també hi participaran la Coral Anton Bruckner i el Cor Ariadna.

No és gaire freqüent, per no dir gens, que s'estrenin avui dia òperes en català. Aquesta, concretament, va sorgir una mica accidentalment. Així ho explica el compositor Ramon Ribé: "Amb l'escriptor Jordi Voltas ens coneixem fa temps i li vaig dir que m'agradaria muntar alguna peça de teatre; al cap de dos mesos va aparèixer amb un llibret que no podia ser altra cosa que una òpera. D'aquesta manera impensada va sorgir el projecte de Magda".

Magda és la primera producció de la nova companyia Teatre Líric Català. "La intenció de la companyia és anar treballant en l'àmbit del teatre líric català, però no necessàriament limitant-nos a l'òpera. Hi ha un espai per treballar-hi i per aprofundir en aquesta línia", considera Ribé.

Pel que fa a la trama argumental de Magda , combina una gran història d'amor 'bastant dura' amb el tema de l'idealisme i la llibertat com a rerefons. "En Jordi Voltas és un gran admirador de Pere Casaldàliga, i va inspirar-se una mica en la seva figura altruïsta a l'hora d'escriure el text. El protagonista masculí té algun component d'ell".

Pel que fa la música que ha escrit Ribé, està completament al servei del text. "El llenguatge d'aquesta òpera no és experimental. L'objectiu principal és que el text s'entengui bé i que la música agradi. I si pot ser, que el públic surti del teatre taral·lejant alguna ària. El que vull és que aquestes músiques s'enganxin a l'orella. En aquest sentit, als cantants de l'obra els ha agradat moltíssim, i això és força prometedor", conclou aquest compositor vallenc que un bon dia va decidir abandonar l'activitat acadèmica per concentrar-se en la música.

Després del Teatre Principal de Barcelona, l'òpera Magda es podrà veure al Centre Cultural de Terrassa (2 d'octubre) i al teatre de La Passió d'Esparreguera (11 d'octubre). Mentre arriben aquestes funcions, per anar fent boca, us animem a llegir el blog engegat des del web de l'òpera Magda, amb nombrosos apunts interessants sobre la història i el substrat musical de l'òpera catalana.


Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, Ramon Ribé, Magda, òpera, Teatre Líric Català