Bertomeu: "Vivim a la perifèria d'una gran capital, Barcelona"

El música valencià elegit finalista del Premi Miquel Martí i Pol per la musicació d"Els amants" d'Estellés

| 05/11/2015 a les 15:00h

Bertomeu ha rebut aquesta setmana una trucada de Lluís Llach en què li comunicava que la seva adaptació d'"Els amants" –de Vicent Andrés Estellés– havia estat elegida entre els cinc poemes musicats finalistes del Certamen Terra i Cultura, que convoca el Celler Vall Llach. El cantautor valencià diu que va haver de fer-li repetir la notícia a Llach fins almenys tres vegades, perquè es va pensar que era una trucada del seu amic Toni que li feia una broma... i no, el flamant diputat que el trucava des del Parlament de Catalunya. La resta de finalistes són Ismael ClarkBorja PenalbaBikimel i Xavi Múrcia
Bertomeu. Foto: Xavier Mercadé

El disc on s'inclou el poema musicat "Els amants" es titula Estellés infinit (Edicions del Bullent, 2015) i és la segona part del que vol ser una trilogia dedicada al poeta valencià Vicent Andrés Estellés, que Bertomeu va iniciar amb Set d'Estellés (Edicions del Bullent, 2012).

Justament el poema "Els amants" diu que li va resultar "delicat" de musicar, ja que li advertien que hi havia el referent omnipresent de Toti Soler amb Ovidi Montllor: "No sóc ni un ni l'altre, vaig dir al meu editor quan em va avisar que se'm tirarien a sobre... però crec que he tingut un bon resultat. Si ho fas amb carinyo, has de fer el que creguis que vols. Musicalment vec de bluesmans com Ben Harper o Jack Johnson, i per això – igual que al disc anterior– obro l'àlbum amb una musicació nova d'una cançó ja coneguda, "Assumiràs la veu d'un poble". Em proposo actualitzar Andrés Estellés".

El fet de ser finalista del Premi Miquel Martí i Pol del Certamen Terra i Cultura és una alegria i tot un ajut per a Bertomeu: "Pense que és un reconeixement que dóna projecció als projectes d'arreu del territori. I ací al País Valencià som com a la perifèria d'una gran capital, que és Barcelona. Hi anem per fer un cicle de biblioteques o per la Setmana de Poesia, però costa molt. No tenim ni ràdio ni televisió. I tot ajut que vinga del Celler Vall Llach i d'Enderrock és sempre benvingut".

Bertomeu té aquests dies també el suport de la Fundació Baleària, que li permet desplaçar-se a actuar a les Illes Balears aquest novembre en el cicle Un Mar de Paraules: Mallorca (dia 19), Formentera (dia 20) i Eivissa (dia 21). Abans d'aquesta incursió illenca, aquest mes també visitarà Mislata (dia 12), Alboraia (dia 14) i la Font d'en Carròs (dia 15). 


Arxivat a: Enderrock, terra i cultura 2015, bertomeu, vicent andrés estellés, celler vall llach, els amants, premi miquel martí i pol