Borja Penalba: "Musique Maria-Mercè Marçal amb l'ànsia viva!"

El músic valencià, elegit finalista del Premi Miquel Martí i Pol per "Cançó de fer camí"

| 06/11/2015 a les 14:59h

El poema musicat del guitarrista i compositor Borja Penalba "Cançó de fer camí" és fruit d'una acció col·lectiva. La idea va sorgir del periodista i polític David Fernàndez durant la gira de l'espectacle Ovidi al cub amb el poeta David Caño. El guitarrista Penalba va musicar el poema de Maria Mercè Marçal per al Dia de la Dona Treballadora, i després se'n va realitzar un videoclip per a la reivindicació 'Vaga de totes', el 19 de maig passat, amb les veus de la cantant valenciana Mire Vives i la catalana Gemma Humet. La resta de finalistes del Certamen Terra i Cultura són Ismael ClarkBertomeuBikimel i Xavi Múrcia
Borja Penalba. Foto: Xavier Mercadé

"Cançó de fer camí" pertany al poemari Bruixa de dol (Edicions 62 / Empúries, 1998) de Maria Mercè Marçal. El músic valencià Borja Penalba explica així la història de la cançó: "David Fernàndez va dur el poema per a l'espectacle Ovidi al cub per al Dia de la Dona Treballadora i en recitar-lo, tal com ho llegia, ja m'eixia la música. Em va prendre l'ànsia viva! Ja havia llegit Marçal, però amb aquest poema m'hi he rendit als seus peus, tant per la construcció del text com pel el missatge, la bellesa i el crit encoratjador, i tot en femení. Sublim!".
 

El finalista del Premi Miquel Martí i Pol agraeix la selecció del jurat, presidit per Lluís Llach: "És un privilegi, un luxe i un orgull. Estem molt contents. És molt important per la projecció, i guanyar el premi molaria". Borja Penalba valora del Terra i Cultura "que es tingui en compte tant la música com l'obra literària dels poetes en la nostra llengua. És una iniciativa molt xula, i un reconeixement del teu treball sempre és molt satisfactori". Finalment, sobre el volum de poemes musicats en català el darrer any –més de 500 en tots els estils musicals– assegura: "És molt bèstia que es musiquin tants centenars de poemes en aquest país, i que em toque el premi a mi o no és un fet menor. Ser-hi i fer la feina ja ho considere un privilegi".

L'any 2016, a part de fer gira amb Ovidi al Cub –un dels concerts més esperats serà el dia de l'aniversari d'Ovidi Montllor, el 4 de febrer, al Teatre Principal d'Alcoi–, Penalba anuncia que publicarà dos nous treballs que té entre mans, un dels quals és precisament amb la jove cantautora valenciana Mire Vives (excantant dels rapers Rapsodes), una de les dues veus que signa la peça finalista "Cançó de fer camí", juntament amb Gemma Humet.

Gemma Humet i Mire Vives. Foto: Arxiu Enderrock
Arxivat a: Enderrock, david caño, terra i cultura 2015, premi miquel martí i pol, celler vall llach, borja penalba, mire vives, gemma humet, maria mercè marçal, cançó de fer camí, ovidi al cub, vaga de totes, david fernàndez, dia de la dona