Bikimel: "La meva musicació respecta literalment el text de Vinyoli"

La cantant vallesana, finalista del Premi Miquel Martí i Pol per la musicació d'"El borni"

| 09/11/2015 a les 14:30h

Bikimel ha musicat "El borni", del poeta Joan Vinyoli, que precisament conté el vers que dóna títol al seu tercer disc, Morir d'un llamp (Satélite K, 2015). I aquest és també el tercer poema de Vinyoli enregistrat per la cantautora vallesana que ha estat elegit finalista pel jurat del Premi Miquel Martí i Pol, després que igualment van ser triats "Llaurant la llera del riu vermell" (2007) i "Jonàs" (2010). Els altres quatre finalistes del Certamen Terra i Cultura 2015 han estat BertomeuBorja PenalbaIsmael Clark i Xavi Múrcia
Bikimel. Foto: David Ruano

La cantant sabadellenca Vicky de Clascà Bikimel relata la gènesi del procés creatiu per a la musicació del poema "El borni": "La poesia és una cosa intrínseca en la cançó, i no li havia donat l'atenció necessària fins que vaig llogar una habitació al pis dels poetes Esther Xargay i Carles Hac Mor a Barcelona. Era a prop del bar Horiginal, on els dimecres fan recitals de poesia, i m'hi vaig introduir d'una manera intencionada perquè sempre m'havia costat molt la lectura i la comprensió lectora".

No va ser el primer text de Joan Vinyoli que va llegir aquells dies: "Tenia entre mans el tercer poemari de Vinyoli, i va coincidir quan em van demanar una musicació per a un homenatge que se li va fer l'any passat a l'Escola Industrial de Barcelona. Mentre el fullejava, anava adaptant cada poema un per un. Al final 'El borni' va guanyar la partida musical".

Bikimel sent respecte pel Premi Miquel Martí i Pol: "Valoro que es premiï exclusivament una música a partir del criteri d'un jurat que veu la poesia més enllà de com jo la podria assimilar. Tot i que la meva metodologia per musicar cada poema és la mateixa, a diferència de quan vaig adaptar Joan Brossa ("Sonet mig tapat amb un llençol"), Josefa Contijoch ("Llaurant la llera del riu vermell") o Maria Cabrera ("Jonàs"), aquesta vegada he respectat literalment el text de Joan Vinyoli".


Arxivat a: Enderrock, el borni, terra i cultura 2015, premi miquel martí i pol, bikimel, celler vall llach, joan vinyoli