Els Pets, 30 anys de cançons

Les claus del nou disc d'aniversari 'Trespuntzero'

| 16/12/2015 a les 12:00h

La Gran Orquestra Petita, una formació de corda i vent, acompanya la banda de Constantí al disc Trespuntzero, on han recollit les cançons més tranquil·les de la seva discografia per celebrar els 30 anys de trajectòria del grup. Tot l'any han estat de gira celebrant-ho des dels escenaris, i aquest dimecres 16 actuen a la sala Barts de Barcelona en un concert molt especial, amb les entrades esgotades. Com s'ha gestat el nou disc? En repassem les dates clau. 
Els Pets. Foto: Carles Fargas

Dissabte 29 de març del 2014
Els Pets preparaven per al Festival Strenes un concert molt especial amb la col·laboració de la Jove Orquestra de l'Auditori de Girona per presentar el seu darrer disc, Àrea petita (RGB Suports): "Va ser un encàrrec i ens va agradar molt. Tocar amb una secció de vent i de corda és un caramel; si te’l poguessis pagar, ho faries sempre. Aporten uns colors i uns vestits diferents a les cançons. És un luxe".

Divendres 17 d'abril del 2015
Els Pets van iniciar a la sala Clap de Mataró la gira que els ha dut arreu dels Països Catalans per celebrar l'aniversari en el format més festiu i estiuenc. Amb les entrades exhaurides en aquesta primera parada, portaven un repertori protagonitzat per les seves cançons més emblemàtiques. En paral·lel, Joan Pau Chaves ja preparava els arranjaments del que seria aquest nou treball: "Aquest disc molta feina del Joan Pau. És el que en tenia més ganes, i se n'ha encarregat més. Confiança total".

Diumenge 4 d'octubre del 2015
El festival Temporada Alta va acollir una prova en directe del que seria el disc que han gravat amb La Gran Orquestra Petita: "És un luxe que ens hem regalat. Aquest format no és perquè vulguem girar del revés les cançons. De fet n’hi ha moltes que en la versió inicial ja tenien corda (“Parla”, “Com anar al cel i tornar”, “Agost”...). Volíem fer una gira i disfrutar molt quan la féssim", explica Gavaldà, "i per altra banda, quan aportes músics nous en un grup, saps què passa? És un fenoment molt divertit: tothom toca millor. Com que n’hi ha de nous, ningú vol quedar malament".
Després del concert a l'Auditori de Girona, Els Pets van aprofitar la mateixa setmana d'octubre i el mateix espai per gravar tots junts tocant en directe (però sense públic) les cançons del que serà el seu nou disc: "Quan les estàvem gravant, recordo que el Carles [Xirgu, tècnic dels estudis 44.1] em deia 'que bé, estic molt content de com les has cantat'. I jo li responia 'és clar, porto cinc anys cantant-les, si no me les sé...'. Tant de bo tots els discos es gravessin així. Primer portant-los de gira tres anys, i quan ja te les saps anant a l’estudi a gravar-les. Perquè normalment quan cantes una cançó a l’estudi has fet la lletra una setmana abans, la cantes llegint-la (que ja em diràs quina emoció pot tenir) i estàs més pendent de no cagar la paraula que d’interpretar la cançó. Aquí això no ha passat".

Dimecres 16 de desembre del 2015

A la sala Barts presenten el nou disc: en aquesta nova gira Lluís Gavaldà se sent molt còmode: "Amb un concert normal hi ha uns condicionants a l'hora de triar el repertori, i un el d’Els Pets encara més perquè has de ser conscient del públic potencial que tens i de la gent que et vindrà a veure als llocs on et llogaran, generalment d’aire lliure i festa. En canvi aquesta d’ara és una gira on hem triat les cançons que ens agraden a nosaltres, bàsicament. Les que ens fan sentir més satisfets i orgullosos. L'única putada és que la gent estigui asseguda, si no ja seria fantàstic...", diu el cantant. A la sala Barts, però, una part del públic estarà dreta a platea i una altra estarà asseguda a les butaques de la sala. Ja no queda ni una entrada per viure aquesta cita tan especial.

El disc Trespuntzero (RGB Suports, 2015) ja es pot comprar digitalment en edició especial numerada (de 1.200 còpies). A més, arribarà a final d'aquesta setmana a les botigues. Mentrestant podem escoltar les cançons que inclou, en la seva versió iniciàtica, abans de passar per la instrumentació de La Gran Orquestra Petita:


 
Podreu llegir una entrevista completa a Lluís Gavaldà, acompanyada d'una trajectòria gràfica de les tres dècades d'Els Pets, a l'Enderrock del gener de 2016.
Arxivat a: Enderrock, trespuntzero, 30 anys, aniversari, els pets