El BarnaSants presenta la 21a edició

La programació del festival de cançó d'autor inclou més de 100 concerts

| 17/12/2015 a les 17:00h

El festival BarnaSants ha presentat la programació de la 21a edició, que inclou més de 100 concerts al voltant del compromís i la protesta. Al llarg de tres mesos hi desfilaran cantautors de casa i internacionals i s'hi estrenaran vuit produccions pròpies. Una de les novetats és que Veneçuela serà el país convidat de l'edició 2016, per tal d'establir més sinergies amb l'Amèrica Llatina. S'han inclòs a la programació quatre concerts especials protagonitzats per artistes del país.
Ivette Nadal. Foto: Juan Miguel Morales

L'espectacle Jotes de combat: compromís i poesia serà el toc d'inici del festival al Teatre Joventut de l'Hospitalet, escenari clau que celebra el seu 25è aniversari i que també clourà la 21a edició amb un concert de Joan Isaac (aquí podeu consultar la programació completa; el concert de Javier Ruibal s'ha suspès finalment). La jota és un gènere menystingut però històric de casa nostra, i es reivindicarà el seu paper com a origen de la cançó protesta. Coordinat per Artur Gaya (Els Quicos), artistes com Miquela Lladó, Eva Dénia i Eliseo Parra reivindicaran la jota com a element fonamental de la tradició popular dels Països Catalans. L'actuació s'enregistrarà i se n'editarà un disc.

En total, el festival presentarà vuit produccions pròpies, entre les quals destaca la celebració dels 25 anys de la llibreria Pròleg, especialitzada en literatura feminista, amb un concert especial de les cantautores Meritxell Gené, Montse Castellà, Sílvia Comes i Ivette Nadal (12 de febrer, Casinet d'Hostafrancs).

La cloenda de l'edició del 2015, l'espectacle Ovidi simfònic que va tenir lloc a Alcoi, aterrarà a l'Auditori de Barcelona (6 de març) després de l'èxit que va tenir l'estrena i es tancarà així l'Any Ovidi, impulsat pel mateix BarnaSants. La cantant malaguenya Vanessa Martín repassarà les musicacions més destacades de l'obra del poeta Federico García, coincidint amb el 80è aniversari de la seva mort.

Per tal de recordar el desaperagut Javier Krahe, referent i incondicional del festival (hi va actuar a 19 de les 20 edicions passades), amics i companys musicals el recordaran al costat de la seva banda al recital Cançons atees i altres textos (26 de març, sala Luz de Gas).

El director del BarnaSants, Pere Camps, amb el cartell de la 21a edició. Foto: Juan Miguel Morales

Veneçuela, país convidat
El BarnaSants amplia la connexió amb l'Amèrica Llatina, i a banda d'un programa d'intercanvi que va néixer enguany (amb un concert de Quico Pi de la Serra a Cuba), Venueçuela serà el país convidat de la propera edició. S'hi acollirà quatre concerts especials de cantautors del país: els de Cecília Todd, Amaranta i José Delgado, i junts oferiran el recital Concert x Vençuela (9 d'abril, Luz de Gas), on compartiran escenari amb artistes locals, un homenatge a la lluita per la transformació social a la recta final de la programació. Aquesta iniciativa no es podrà complir cada any per condicions econòmiques, però des de l'organització s'ha mostrat una aposta clara i sensible cap als països que promouen una "ciutadania de consumidors actius de cultura".

Les estrenes de la cançó d'autor

L'escenari per excel·lència de la cançó d'autor portarà presentacions oficials de músics com Marina Rossell (29 de gener, Teatre Joventut), Ivette Nadal (19 de febrer, l'Auditori de Barcelona), l'alguerès Claudio G. Sanna (24 de gener, Harlem Jazz Club), Pau Alabajos (27 de febrer, l'Auditori de Barcelona) o Hermanos Cuberos (19 demarç, Casinet d'Hostafrancs). També hi actuaran Xarim Aresté (5 de febrer, l'Auditori), un concert especial de Joan Colomo (20 de febrer, Casinet d'Hostafrancs) i Paco Ibáñez (11 de març, Teatre Joventut), entre altres.

Més enllà dels concerts
El 27 de gener s'inaugurarà una exposició retrospectiva de la història del BarnaSants a l'Auditori Barradas de l'Hospitalet. BarnaSants. Barricades i cançons repassa la trajectòria del festival a través dels cartells i les imatges del fotògraf Juan Miguel Morales. A més, s'hi presentarà un llibre homònim, editat per Edicions Calígraf, que recull bona part de la mostra.

A banda de la programació, el director del festival, Pere Camps, ha presentat les xifres econòmiques del 2015 (ho podeu llegir en aquesta notícia).
Arxivat a: Enderrock, barcelona, barnasants, festivals, cançó d'autor, països catalans