Els Pets, protagonistes de gener

El trio de Constantí guanya el Premi Enderrock 2016 a la trajectòria

| 01/01/2016 a les 07:00h

El 30è aniversari d'Els Pets els ha dut a una gira amb la qual celebren els seus grans èxits, i per començar l'any amb bon peu presenten un disc amb un directe molt especial, Trespuntzero (RGB Suports, 2015). Per tot això la crítica dels Premis Enderrock 2016 els atorga el reconeixement a la trajectòria, i a la revista conversem amb el cantant i lletrista Lluís Gavaldà sobre aquestes tres dècades prodigioses. A l'Enderrock d'aquest mes també hi trobareu la selecció dels 50 millors discos de l'any, encapçalada per Adrià Puntí. Gerard Quintana (Sopa de Cabra) i David Fernàndez (Ovidi al Cub) s'estrenen a la secció d'opinió, i destaquem en profunditat Showarma i els Falafels i Pascal Comelade. Amb aquest nou número s'encarta el cinquè disc del cantautor Gerard Sesé, No sóc jo (autoeditat, 2016).

Foto de la portada: Noemí Elias


Els Premis Enderrock 2016 de la crítica inauguren el nou any atorgant al bandautor saltenc Adrià Puntí el reconeixement a millor disc pel seu retorn discogràfic amb La clau de girar el taller (Satélite K, 2015). La llista dels 50 millors discos de l’any l’encapçala un ventall d’artistes que inclou Xarim Aresté, Ferran Palau, Pau Figueres, Núria Graham, Obeses i Trau, una selecció que dibuixa una nova generació sorgida la primera dècada del segle XXI com a demostració que l’escena es regenera i està ben viva. A més, la votació s’ha ampliat a una vintena de crítics i periodistes musicals d’arreu dels Països Catalans, tenint molt present l’opinió de les Illes Balears i el País Valencià.

Els Pets són portada aquest mes: repassem amb Lluís Gavaldà a l'amfiteatre romà de Tarragona els 30 anys de la banda de Constantí. Ho han celebrat des dels escenaris i a l'estudi amb Trespuntzero (RGB Suports, 2015), una selecció de les seves cançons més pausades arranjadades i reinterpretades amb els instruments de vent i corda de La Gran Orquestra Petita i la direcció musical de Joan Pau Chaves.

En profunditat, descobrim Showarma i els Falafels, un grup que interpel·la la seva generació sense perdre l’arrel mestissa: mil influències de la terra, el mar i el cel en un treball d’autor titulat Elements (Kasba, 2016). Liderat per Martí Viladerbò, bateria de Dusminguet, recollim l'herència que ha deixat el grup i dibuixem l'escena actual dels nous cantautors mestissos.

A Pascal Comelade l’han definit com un creador d’avantguarda, sempre a la frontera. Ell, que
viu al Vallespir –a la Catalunya Nord– i potser per això no veu diferència entre el rock’n’roll i la sardana, assegura que només fa música popular. Després de quaranta anys de carrera musical, mira d’ordenar una trajectòria huracanada. Ara publica Concepte general de la quincalla catalana (DiscMedi, 2016), amb un recull de material inèdit, i al maig estrenarà noves composicions al cicle Born de Cançons. No li han calgut paraules per dir molt a través de la música. En una conversa amb el periodista Roger Palà, els seus silencis l’expliquen.

L'actualitat musical ens brinda les novetats discogràfiques de Marina Rossell, Kitsch a la Cova, Invisible Harvey, The Saurs, Inèrcia i Xavi Túrnez. A la secció d'opinió Acords i desacords hi debuten el cantant de Sopa de Cabra, Gerard Quintana, i el periodista, activista social i exdiputat del Parlament de Catalunya David Fernàndez, que a més ara és guitarrista a la formació de tribut a Ovidi Montllor anomenada Ovidi al Cub.

La foto del mes del fotògraf Xavier Mercadé és per al concert de final de gira de Txarango, el passat 21 de novembre al Sant Jordi Club dins el Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona. La guia de festivals d'hivern inclou les novetats d'Amplificats, el Festival del Mil·lenni i de manera més extensa el Born de Cançons, el BarnaSants i el Tradicionàrius.

El disc del mes que desgrana el crític i periodista musical Jordi Bianciotto és Déu vos guard (DiscMedi, 2015), de Trau. Per tancar la revista, la il·lustradora Marta Bellvehí ha dibuixat una de les cançons d'Els Pets, protagonistes de la portada.

El nou disc de Gerard Sesé

Aquest mes la revista inclou el nou àlbum del cantautor barceloní: No sóc jo (autoeditat, 2016). Gerard Sesé surt de l’armari amb el seu cinquè disc, plantejat com un projecte personal, enregistrat a casa i
finançat amb micromecenatge.
Arxivat a: Enderrock, revista, enderrock, els pets