Tradicionàrius, trenta menys un

El ball amable de l'Orquestrina Galana obre el 29è festival de folk aquest 8 de gener

| 07/01/2016 a les 14:45h

Aquest divendres 8 de gener comença la 29a edició del festival Tradicionàrius. S'obrirà amb la reaparició d'una fomació històrica, l'Orquestrina Galana, i s'allargarà fins al 18 de març amb balls i concerts al CAT i altres escenaris, tallers, xerrades, folk al mercat, etc.
Roba Estesa escalfaran amb folk calentó les Festes de Santa Eulàlia a la plaça de Sant Jaume Foto: Carles Rodríguez

Una de les grans novetats del cartell d'enguany és que, coincidint amb la declaració de Santa Eulàlia com a data festiva, el Tradicionàrius baixarà des de la Vila de Gràcia fins a la plaça de Sant Jaume per celebrar la festa major d'hivern de la ciutat. Serà el 12 de febrer amb l'actuació a la plaça Sant Jaume del grup del Camp de Tarragona Roba Estesa (21 h), guanyadores del Concurs Sons de la Mediterrània. I la mateixa nit però una mica més tard, al CAT, el grup de nova polifonia De Calaix presentarà el disc Veus al ball, en un concert on totes les laies tindran entrada gratuïta.

Abans, però, el festival arrencarà aquest divendres 8 de gener amb un concert que serà més que ball folk, ja que anirà a càrrec de l'Orquestrina Galana i el 35è aniversari del seu treball Ball amable, un àlbum i un repertori amb el qual van revolucionar els envelats de l'època.

Aquest ball donarà pas a més de dos mesos amb una programació diversa i heterogènia, articulada al voltant de les nits de concert els divendres i els diumenges, amb noms com els històrics gallecs Luar Na Lubre i noves propostes catalanes com el folk de muntanya de l'Orquestrina Trama i el repertori panmediterrani de Xaluq. Alguns concerts excepcionals seran els que serviran per celebrar els 40 anys de La Bressola, l'espectacle Home romancer amb quatre grans cantadors valencians –Pep Gimeno 'Botifarra', Naiet Cirerer, Xavier de Bétera i Hilari Alonso– i el concert de cloenda amb el repertori compartit entre El Pont d'Arcalís i Kepa Junkera.

També hi haurà cicles ja habituals, com els dissabtes matutins de folk als mercats o les vespres dels dimecres, en què Marcel Casellas convidarà diversos músics setmanalment per muntar sessions de folk espontànies. I com els anys anteriors, es col·labora amb diversos cicles de música folk al territori: el Garrotxinàrius d'Olot, el Folkestoltes a Girona, la Violinada a Argelaguer, el Rubrifolkum a Sant Boi de Llobregat i la V Mostra Nacional de Glosa a Sant Quirze del Vallès.

Trobareu la programació completa a www.tradicionarius.cat.
Arxivat a: Enderrock, santa eulàlia, folk, Tradicionàrius, concurs sons, roba estesa