El folk jove de l'Orquestrina Trama

Escolta una cançó del seu primer disc, 'Paralolop'

| 09/01/2016 a les 07:00h

La fusió del folk amb altres músiques atreu als joves músics, però en el cas de l'Orquestrina Trama, són més 'purs' al so tradicional, al qual donen frescor i joventut. Amants del so dels Pirineus que connecta Catalunya, el País Basc, Occitània i l'Aragó, la formació ho ha recollit al seu primer disc, Paralolop (Icaria, 2015), que presentaran el 16 de gener al Festival Tradicionàrius. Per anar fent boca, ja podeu escoltar un avançament del disc a Enderrock.cat: "Rondèus encadenats".
Orquestrina Trama. Foto: Arxiu Sons de la Mediterrània

L'any 2013 un grup de joves atrets per la música de ball dels Pirineus va formar l'Orquestrina Trama, amb un nom inspirat en el Festival Trama de Bellver de Cerdanya. No és la primera vegada que l'Orquestrina Trama baixa dels Pirineus per actuar a la ciutat comtal, però ara arriben amb el seu debut discogràfic sota el braç: "Quan vam tocar a la Plaça del Folk (a les Festes de Gràcia), ens va semblar que el nostre estil desenfadat i enèrgic, propi del tarannà pirinenc, agradava molt al públic de Barcelona", explica el bateria Boris Pi. Així que tornar a la capital dins la programació del Tradicionàrius és el proper pas. El septet actuarà el dissabte 16 de gener (22 h al C.A.T.) a la nit de ball folk compartint escenari amb un dels grups més emblemàtics del folk català, La Portàtil FM.

El seu primer disc recull el repertori dels Pirineus que el mateix grup ha arranjat, des de l'occità, el basc, i l'aragonès fins al català: "Són músiques pròpies de diverses regions pirinenques: pasdobles catalans (un dels gèneres més importants del folk pirinenc català), borreies occitanes, fandangos bascos...", valora Pi. Però d'on ha sorgit el nom del disc? Les peces hi tenen alguna cosa a veure: "Buscant temes per tocar entre reculls i papers que hi ha escampats pertot, vam trobar unes borreies molt maques per a tocar i a les partitures que teníem apareixia el concepte 'para lo lop' (que vol dir 'per al llop') a mig paper. Va resultar que era el nom del tema, i ens va fer gràcia, tant la fonètica com la relació que tenia la idea amb la nostra música". 



Ja podeu escoltar una de les cançons que inclou el disc, "Rondèus encadenats", i el bateria la descriu així: "És un tema compost per dos rondèus, una dansa occitana, en aquest cas de la regió d'Aquitània. Considerem que és força representatiu de la diversitat sonora que ofereix Paralolop, així com del caràcter desenfadat que, com s'ha comentat abans, defineix el grup. Fins i tot hi ha un solo de contrabaix!".

L'Orquestrina Trama està formada per set músics: Ivan Caro (gralla i flabiol), Liv Hallum (acordió diatònic), Laura Yáñez (acordió diatònic), Ivan Garriga (violí), Núria Llobet (violí i veu), Marc Figuerola (contrabaix i guitarra) i Boris Pi (bateria). Tots ells són joves que renoven l'escena de música popular: "El folk cada cop té més públic i músics joves, és cert. Però només cal fixar-s'hi per constatar que la majoria de grups joves porten aquesta música a altres terrenys, tot fusionant dos o més gèneres. Nosaltres, però, mirem de mantenir-nos fidels a una sonoritat més... 'antiga'. Aquesta opció sí que està menys estesa entre la joventut. L'aire fresc el donem vulguem o no (que volem, i tant!), perquè som joves, i per la influència que, inevitablement, tenim d'altres músiques", conclou Boris Pi. 
 
Paralolop (Icaria, 2015) sortirà a la venda el mateix dia del concert i es podrà comprar als concerts del grup, a la botiga del C.A.T. i a través del seu web.
 
Arxivat a: Enderrock, festivals, orquestrina trama, paralolop, barcelona, rondèus encadenats, estrena, folk