40 anys del Gener del 76

Lluís Llach va realitzar tres concerts històrics al Palau d'Esports de Barcelona

| 15/01/2016 a les 10:34h

Avui fa 40 anys que Lluís Llach va fer el primer dels tres concerts històrics al Palau dels Esports de Barcelona. Feia dos mesos que el dictador havia mort i els recitals es van convertir en petits oasis de llibertat enmig de la dictadura que encara ho controlava gairebé tot. 

Recull de premsa de l'època. Foto: Arxiu Enderrock 

 
Com havia fet Raimon poques setmanes abans, Llach també va convidar els dirigents polítics dels partits democràtics catalans a la fila zero. Els presents van viure un moment intens i emocionant. Per primera vegada en molts anys el país es va sentir lliure per un moment. Els crits de ‘Llibertat, Amnistia’ van ressonar amb força a les parets del Palau dels Esports sense que la policia hi pogués fer res. Al final, molts dels assistents van marxar en manifestació fins a la presó Model per demanar la llibertat dels presos polítics.

Pel que fa a les cançons, malgrat que la censura seguia activa, Llach va interpretar totes les que va voler. Un dels moments més intesos de la nit va ser la interpretació de “Silenci”, una peça que gairebé no havia cantat mai en directe però que el públic se sabia de memòria. Aquell dia, a Llach se li va trencar la veu sentint cantar el públic. L’altre gran moment va ser, evidentment, “L’estaca”.
 
El Palau dels Esports havia acollit el 30 d’octubre de 1976 un recital de Raimon. Els dos estan separats només per dos mesos i mig, però el país havia canviat en aquest temps. Exemplifica aquest canvi l’actitud de la companyia de discos de tots dos cantants. Al concert de Raimon no hi van ser presents; al de Llach el van enregistrar en directe i en van fer un disc. Què havia propiciat aquest canvi? El dictador havia mort el 20 de novembre.

Aquesta és la portada del disc editat a Catalunya (esquerra) i Alemanya (dreta):


Foto: Arxiu Enderrock

Aquí podeu escoltar la gravació que es va enregistrar en directe:
 
Arxivat a: Enderrock, lluís llach, gener 76, palau d'esports de barcelona