Guitar BCN, reconèixer i fer créixer els artistes

Grups novells com Enric Verdaguer, Cybee i Animal debuten al festival barceloní

| 29/01/2016 a les 15:00h

El festival barceloní arriba aquest 2016 amb dos objectius clars: reconèixer artistes consolidats i fer créixer nous talents. L'any passat s'hi va presentar la vigatana emergent Núria Graham, i en aquesta edició s'ha optat per Enric VerdaguerCyBee i Animal com a protagonistes de les joves promeses musicals catalanes.

Cybee. Foto: Arxiu Enderrock


El Guitar BCN es consolida com un dels festivals de referència de la ciutat. Algunes de les actuacions destacades vénen representades pel guitarrista australià Tommy Emmanuel, el pop britànic de Noel Gallagher, la proposta acabada d'estrenar de James Bay i el concert que realitzarà Amaral el dia 11 de juny al Sant Jordi Club després d'un llarg silenci discogràfic. Per aclamació popular, Caetano Veloso i Gilberto Gil actuaran junts al Palau de la Música el 2 de maig, i la Orquesta Buena Vista Social Club s'acomiadarà dels escenaris a l'Auditori del Fòrum el 4 d'abril. 

Hi han estat convidats artistes d'origen català com Carlos SadnessQuimi Portet, Damià Olivella, Ramon AragallPol CruellsRamon Mirabet, que presentarà el seu nou disc a la sala Apolo el 10 de març. El festival gaudeix també d'un doble concert d'Adrià Puntí a l'Auditori, per al qual es pot comprar un abonament. El concert de l'11 de març anirà lligat al seu retorn discogràfic, La clau de girar el taller (Satélite K, 2015), mentre que el 15 d'abril arriba un Puntí més personal que presentarà el seu llibre-disc Enclusa i un cop de mall (Satélite K, 2015).

La directora artística de The Project, Judit Llimós, va comentar en roda de premsa que estan "més satisfets que mai" del programa assolit. Es consideren un "observatori de tendències, un termòmetre de la realitat musical del país", i aposten tant per la descoberta de nous talents com per la fidelitat d'artistes consolidats que segueixen creixent. El fundador de The Project Jordi Rosselló va recordar el pas pel Guitar BCN de Love of Lesbian, Mishima, Manel i Els Catarres, i va emfatitzar la repercussió que aquest va tenir en les respectives carreres musicals. "Són gent que comença amb moltes ganes, com Joan Dausà –que va tancar gira amb doble concert el passat desembre al Palau de la Música– i Blaumut, que repeteixen enguany al festival, i nosaltres som aquí per donar-los suport", va afirmar Llimós.



El cantautor de 20 anys Enric Verdaguer emprendrà el relleu que va deixar la vigatana Núria Graham al festival de l'any passat. La presentació del seu primer disc, Moonstruk (Música Global / Sony Music, 2015), tindrà lloc el 8 d'abril a la sala Luz de Gas. Acompanyat del pop-rock de CyBee, portarà a l'escenari la "impossibilitat d'actuar amb normalitat quan un està enamorat" que manifesten les seves cançons. L'altra promesa jove destacada del festival és el grup Animal, que presentarà la pròpia combinació de pop, regge i soul a la sala Bikini el 21 de maig. 

El concert inaugural resumirà l'altra cara essencial del Guitar BCN: reconèixer un gran artista creador. Figures com Serrat, SabinaPablo Milanés Silvio Rodríguez havien col·laborat l'any 2000 en la producció del disc ¡Mira que eres canalla, Aute! (Virgin Records España). Per tal de donar continuïtat a l'homenatge, els grans èxits de Luis Eduardo Aute obriran el festival el 18 de febrer al Palau. L'actuació constarà de la projecció d'una pel·lícula dibuixada i dirigida pel mateix Aute amb la presència de referents del panorama musical actual com Els Amics de les Arts, Miguel Poveda i Estopa, que han col·laborat en la publicació del disc Giralunas (Sony Music, 2015).

Del 18 de febrer al 15 de juny, 14 sales de Barcelona i el Teatre-Auditori de Sant Cugat, reservat per al concert de Bebe el 15 d'abril, esdevindran l'espai adient per a cadascuna de les propostes musicals programades. 
Arxivat a: Enderrock, Animal, Enric Verdaguer, CyBee, Guitar BCN, Luis Eduardo Aute