El cicle còsmic de Da Souza

Avancem "Natures mortes" del proper disc, 'Gran salt endavant'

| 10/02/2016 a les 12:00h

Els mallorquins Da Souza fan un viatge en el temps al segon llarga durada Gran salt endavant (Famèlic, 2016). El disc sortirà el 23 de febrer, i avui a Enderrock.cat n'estrenem la cançó "Natures mortes" amb un video lyric que revela la contraportada de l'àlbum. 

Da Souza. Foto: Joan Garolera


El temps i l'espai es posen al servei de Gran salt endavant (Famèlic, 2016), el nou treball del quartet balear on capgiren l'univers quotidià per un moment fins a l'extraordinari i després tornen a tocar de peus a terra. Les lletres del cantant i guitarrista Lluís Cabot narren les reflexions d'un illenc resident al Raval barceloní. 

És difícil per a algú que ve d'un paradís illenc com Mallorca enfrontar-se al dia a dia de la capital catalana, i de fet, la mar no hi té res a fer. És per això que la terra enyorada sempre és present a les cançons de Da Souza, i en el cas de "Natures mortes" expliquen: "En el pont instrumental hi intervé una inspiradíssima secció de vents amb flauta dolça, al-maqrunah i xeremia eivissenca que eixampla les nostres ànimes mediterrànies". 
 


Asseguren que és la cançó més descriptiva i directa que han escrit mai, i prenen com a referència els americans Parquet Courts: "Bàsicament, il·lustra l'estat habitual del nostre pis al Raval. La cosa és que, no sabem si per una força oculta misteriosa o simplement per la mateixa naturalesa de la matèria, sol estar fet un desastre. Normalment ens sentim atordits davant aquest espectacle de la natura, però hi ha dies fantàstics en què som imparables i aconseguim capgirar la tendència. Més o menys, la lletra explica el conjunt d'aquest cicle còsmic". 

Lluís Cabot (veu i guitarres), Xavier Hernández (guitarres), Àngel Garau (bateries, percussions) i Biel Stela (baix) van publicar un primer disc l'any 2013, Flors i violència, editat per Famèlic, i l'any passat van presentar un split conjuntament amb Regalim titulat Bossanova infinita (Famèlic).

El títol del nou disc fa referència a un fet històric, el Gran salt endavant que va emprendre el partit comunista xinès a final dels anys cinquanta: mesures econòmiques, socials i polítiques implantades per la República Popular per tal d'aprofitar l'enorme capital humà del país i industrialitzar-lo. Però juntament amb un seguit de catàstrofes naturals, tot va acabar desembocant en un desastre històric on van morir més de 20 milions de persones. 

D'aquí ve també la idea de la contraportada de l'àlbum que presenten amb l'avançament: "Ens mostra el lloc de destí d'un fenomen que estem investigant. Sembla que tant l'escriptori de la portada com la cadira de la contraportada pertanyien a un treballador xinès que el 1958 va experimentar un salt espaiciotemporal per sorpresa. Pel que hem pogut esbrinar fins ara, aquest salt el va portar al polígon de la Verneda l'any 2015. Però a partir d'aquí: el misteri. No hem trobat ni rastre del subjecte en qüestió, ni explicació al fenomen. Seguirem treballant-hi en els propers mesos, però començam a sospitar que tot plegat pot ser cosa de dissenyadors gràfics". 
Arxivat a: Enderrock, da souza