Els grups dels polítics catalans

De Los Carradine a Zènit, passant per Ovidi al Cub

| 12/02/2016 a les 15:00h

Música i política no necessàriament van de la mà, però en algun cas podem veure un músic a l'escenari i després a les files d'un partit, o viceversa. Aquest divendres 12 de febrer Los Carradine, grup de l'antic cap de llista de la CUP Antonio Baños, actuarà a Barcelona, i és per això que recollim tres propostes musicals en les quals un dels membres forma part del passat i del present polític català.


Los Carradine

A la veu i la guitarra hi trobem Antonio Baños, periodista i cap de llista de la CUP a les passades eleccions del 27-S. Baños va deixar l'acta de diputat després que la formació que encapçalava no va investir Artur Mas. Però tot apunta que tampoc el veurem als escenaris sovint.

No és un retorn per sempre. De fet, és l'únic concert que tenen previst per a aquest any. Aquest vespre Los Carradine pujaran a l'escenari de la sala [2] de l'Apolo de Barcelona cinc anys després de l'última vegada, el 2011. L'any passat van publicar un segon disc d'estudi, Academia Rocanrol (Bobo Integral, 2015), i potser avui serà l'única nit que l'interpretaran en directe.


Ovidi al Cub (D'esquerra a dreta: David Fernàndez, Borja Penalba i David Caño). Foto: Juan Miguel Morales

Ovidi al Cub
El músic Borja Penalba, el poeta David Caño i l'exdiputat de la CUP i periodista David Fernàndez encarnen 'l'artista, el cantant i el pallasso', els tres trets amb els quals es definia Ovidi Montllor. L'anarquisme, l'obrerisme i el feminisme teixeixen l'espectacle d'Ovidi al Cub, un homenatge al referent alcoià que ha coincidit amb el vintè aniversari de la seva mort.

A la revista Enderrock 245 la formació fa balanç de l'Any Ovidi i Fernàndez explica com va descobrir l'autor valencià: "Va ser per la vena. De sobte, vaig redescobrir un país desconegut, que no ens havien explicat a l'escola. Som la generació de l'amnèsia i l'oblit, se'ns ha intentat camuflar una part de la història en nom de la Transició, i per aquí va entrar el component navional. Comences a mirar el passat, per entendre el present i descodificar el futur".

Ovidi al Cub encara la recta final de la seva gira i ha anunciat les dates del "cartell d'autodissolució": 28 de febrer (Barcelona), 3 de març (Badalona), 4 de març (Ripollet), 6 de març (Lleida) i 12 i 13 de març (Vic). Tots els concerts previstos per a la setmana vinent s'han suspès per malaltia d'un dels membres.


Zènit. Foto: Arxiu de Joan López


Zènit
Quan va sortir el nom de Carles Puigdemont com a substitut d'Artur Mas com a president de la Generalitat, els mitjans es van abraonar a descobrir el seu passat. I buscant buscant, va sortir a la llum que quan tenia 17 anys va formar part d'un grup de pop-rock al seu poble natal, Amer. S'anomenava Zènit (li van posar un accent perquè el nom tingués més força), format per la colla d'amics: Xevi Compte (piano i guitarra), Salvador Parés (bateria), a la veu Salvador Clarà i de vegades la cosina del president Carles Puigdemont, i el mateix Carles Puigdemont (baix).

Anys més tard, la música i la política ha seguit a les vides dels antics membres: Compte és pianista i musicoterapeuta, Parés toca el tible en formacions de cobla i la cosina de l'exalcalde de Girona és professora de música. D'altra banda, Clarà és tinent d'alcalde d'Amer per ERC, i és clar, Puigdemont és a la primera línia política.

A Zènit tocaven versions, algun tema propi, assajaven al Casal Parroquial i fins i tot van actuar a la Festa Major del poble. D'aquell grup de joventut ja en fa 35 anys, i tal com recorda Compte: "Sobretot experimentàvem amb la música, volíem viure l'experiència musical". S'emmirallaven en el rock simfònic i progressiu, fidels seguidors de Supertramp, i Puigdemont en concret, dels Beatles.
Arxivat a: Enderrock, política, los carradine, ovidi al cub, zènit