El BarnaSants celebra 25 anys de la llibreria Pròleg

Montse Castellà, Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal ofereixen un recital aquesta nit

| 12/02/2016 a les 07:00h

La llibreria feminista Pròleg ha assolit el quart de segle i el festival BarnaSants s'ha volgut sumar als actes de celebració programant un espectacle col·lectiu a quatre veus al Casinet d'Hostafrancs.

Les artistes i les fundadores, juntes a la llibreria Pròleg. Foto: Arxiu Enderrock


Les cantautores que participaran al concert de les 21 h al Casinet d'Hostafrancs (C/ Rector Triadó, 53, Barcelona), Montse CastellàSílvia ComesMeritxell Gené Ivette Nadal, consideren aquest concert tot un encert per diverses qüestions que van exposar dijous en roda de premsa. Volen vindicar el paper que ha tingut l'espai com a referència nacional i internacional del moviment feminista i donar-li suport per continuar la seva necessària però complicada tasca. L'espectacle tindrà una petita obertura-collage amb testimonis de persones clientes de la llibreria que donarà pas als repertoris respectius, plens de clucades d'ull al moviment i pensament feminista.

Montse Castellà va recordar com encara la seva àvia ("pagesa i que va passar una guerra") va haver d'aprendre de lletra i números del seu germà i per això creu necessària (sobretot ara més en altres països) la lluita de les dones pel seu "accés a la cultura, no oblidar el dret i el deure de donar veu a la causa feminista, tot honorant els antecedents i transmetent el seu llegat ple de saviesa. I té sentit fer-ho al BarnaSants, on és igual d'important el que es canta que el que es diu, el missatge".

Sílvia Comes va dir que el seu vincle amb els llibres i el feminisme li ve de la poesia: "Llegint poesia i tan bona, m'he trobat que, a l'hora d'escriure cançons, sempre m'ha costat donar per bones les lletres que escric. Per això canto més les obres d'altres, com en el cas de Gloria Fuertes (que ho tenia tot, perquè era 'roja, feminista i lesbiana', i a més tenia tota l'alegria i tota la tristor per la seva dificultat a l'hora d'estimar). Al recital faré una cançó que esmenta l'ablació, "Candace", que fa referència a una reina etíop i on desitjo que algú que pot patir avui ablació s'empoderi com aquelles reines que podien fins i tot decidir qui seria el següent faraó".

Les més joves Meritxell Gené i Ivette Nadal també beuen de dones poetes en els seus repertoris. Si la lleidatana té al seu últim disc, Branques, poemes musicats de Montserrat Abelló, Concepció G. Maluquer i Maria Mercè Marçal, la granollerina va recordar la seva complicitat amb poetes com Anna Aguilar-Amat i va defensar la cançó feta per dones, per poder sense traves "cantar en català, ser dona i tenir les idees clares" i poder "decidir i no sentir-te sempre un 'què t'has cregut?' si t'hi vols dedicar professionalment".

El director del festival BarnaSants, Pere Camps, va dir ahir a la roda que "sense feminisme no hi ha alliberament possible", i que considera que el feminisme n'ha de ser la columna vertebral. Si la setmana anterior l'eix del festival va ser la memòria democràtica, aquesta setmana i avui al Casinet d'Hostafrancs "el feminisme serà l'element fonamental de les reivindicacions del BarnaSants". Camps va valorar Pròleg com una "eina necessària" que continua gràcies a "el convenciment i la complicitat de moltes dones, entre les quals la meva, la Maite, i jo mateix".

La llibreria Pròleg va néixer l'any 1991 (tot i que van vendre llibres per Sant Jordi, la inauguració oficial va ser un 22 de maig) i ho va fer arran de la reflexió l'any anterior d'algunes de les participants de la 4a Fira Feminista a Barcelona, quan van ser interpel·lades per feministes europees en demanar 'on hi havia la llibreria de llibres de dones a Barcelona?' i aquesta no existia, com va explicar també dijous Àngels Grases, una de les onze dones fundadores (ara en queden cinc de fundadores, però s'ha ampliat a catorze dones inversionistes).

La llibreria va existir divuit anys al carrer de Dagueria del barri gòtic (amb clients de la talla de Felícia Fuster, Montserrat Abelló o la mateixa Marçal), però actualment, des de fa sis anys i mig, obre les portes al carrer de Sant Pere més Alt, 46 i intenta arribar a nous públics oferint-se com a àgora (en diferents presentacions i activitats) a més de llibreria especialitzada (el seu fons és preuat pels que busquen aprendre del pensament feminista i, com diu Grases, per sort ja no només són les dones).
Arxivat a: Enderrock, meritxell gené, sílvia comes, montse castellà, feminisme, llibreria pròleg, barcelona, barnasants, festivals, ivette nadal