La música en català es reivindica als Premis Enderrock

Artistes consolidats com Sopa de Cabra, Els Pets i Adrià Puntí han compartit protagonisme a la gala amb músics revelació de la talla de Joan Rovira, Gemma Humet o Trau

| 03/03/2016 a les 23:30h

Aquesta nit s’ha celebrat la gala dels Premis Enderrock 2016 – XVIII Premis de la Música Catalana, que han guardonat una vintena d’artistes en una de les edicions més repartides dels darrers temps. 

Foto final amb els artistes participants. Foto: Xavier Mercadé

La gala, presentada per la parella humorística Xuriguera i Faixedas, ha comptat amb actuacions de Sopa deCabraBlaumutAspencat i Obeses, a més de l’estrena del primer disc d’Animal i l’actuació sorpresa d’Adrià Puntí, premi de la crítica a millor disc en català 2015 amb La clau de girar el taller. La llotja d’autoritats ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, del Conseller de Cultura, Santi Vila i de l’alcalde de Girona, Albert Ballesta, entre d’altres. 

Sopa de Cabra, Premi Enderrock Estrella 2016 a l’esdeveniment musical de l’any, ha donat el tret de sortida a la Nit Enderrock. El grup gironí ha interpretat “Sense treva” del seu darrer disc Cercles i ha recollit el guardó pel 25è aniversari de l’enregistrament del doble LP en directe Ben endins, considerat el disc més venut de la història del rock en català amb més de 110.000 còpies. Pel que fa les actuacions, la gran sorpresa de la nit l’ha protagonitzat Adrià Puntí, que al piano ha interpretat "Esbrina" i “El boig del telèfon roig”.
 
El director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, ha estat l’encarregat d’atorgar el guardó a la trajectòria, per a Els Pets, considerat, segons Gendrau “el grup de pop en català més important de totes les èpoques”. En reconeixement a la banda de Constantí, Pantaleó ha interpretat “La vida és bonica (però complicada)”, un dels molts clàssics del grup que ha sorprès al públic i als mateixos homenatjats. Els Pets han rebut una de les grans ovacions de la nit i han agraït la versió de Pantaleó i el Premi Enderrock, el trentè de la seva carrera i han dedicat el guardó als més de 35 músics que han passat per les sefes files i també a “Marc Grau, sempre a la nostra memòria”.

La cultura com a eix estratègic pel Govern

El director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, ha centrat el seu discurs en la necessitat d’imaginar un país normal on la música i la cultura sigui “un eix estratègic pel Govern, un símbol de modernitat, identitat i competitivitat”, apel·lant a la reducció del 50% que ha patit el pressupost en matèria de cultura en els darrers anys i també a l’elevat IVA cultural que ha de suportar el sector. A més ha reivindicat “la cultura com a valor humanístic i no tan sols com un producte mercantilista”.

Premis Enderrock 2016 – XVIII Premis de la Música Catalana

Tot i que els Premis Enderrock d’enguany es caracteritzen per la seva pluralitat, el grup més guardonat ha estat Els Catarres, amb tres premis de votació popular (millor disc de pop-rock 2015 (Big Bang), millor lletra per “En peu de guerra” i millor portada), que han pujat a l’escenari a recollir els seus guardons i han dedicat els premis al seu públic, al seu equip i a la seva família.

Aspencat i Ebri Knight han empatat amb dos premis cadascun. El tema “Música naix de la ràbia” d’Aspencat ha estat premiat com a millor cançó de pop-rock i com a millor clip musical per votació popular i ha estat interpretat en directe a la gala. Han recollit el premi agraint la tasca que han fet “els grups que han mantingut viva la música en català al País Valencià”. Per la seva banda, en la categoria de folk, Ebri Knight ha arrasat amb millor disc (Foc!) i millor cançó (“Foc”) i en el seu discurs combatiu d’agraïment han recordat que “sense cultura popular no tenim identitat i que sense identitat no som ningú” i dirigint-se al conseller Sant Vila, han recordat que “som una joventut que hem vingut a desobeir ara i aquí”, acabant la intervenció amb el assegurant que “ara restem més a prop que mai de ser un país lliure”.

La votació popular també ha decidit que el grup Blaumut és el millor artista de l’any que han assegurat que “van començar de broma i que s’ha liat la cosa” i han donat les gràcies al “Grup Enderrock per salvar la música que ens fa la vida més feliç i que algun dia salvarà el món”. Els valencians La Raíz han estat els més votats com a millor artista en llengua no catalana, i han recordat que “han nascut i crescut gràcies al circuit de la música catalana” i han demanat que “d’altres indrets haurien de tenir el mateix suport que té la música en català”. Per la seva banda, Txarango ha estat premiat amb el millor directe i l’àlbum 10 anys d’Els Amics de les Arts com a millor DVD musical. Ambdues formacions han agraït i dedicat al premi a tots els seus col·laboradors i seguidors que han fet possible els concerts, les gires i els seus discos. Txarango també ha criticat algunes “decisions del Parlament de Catalunya que afecten al poble palestí”.

En cançó d’autor els vots populars han anat a Gemma Humet com a millor disc (Si canto enrere) i a Roger Mas per la millor cançó (“Ella té un cel als ulls”). Humet ha demanat recordar que “la música és cultura i és un aliment de primera necessitat per la societat i per això cal cuidar-la. L’artista revelació segons el públic ha estat el cantautor de les Terres de l’Ebre Joan Rovira que ha agraït l’aposta que s’ha fet a la seva música i ha aprofitat el faristol per demanar no al Transvasament.

El millor disc de jazz del 2015 per votació popular ha estat per The Heart of Jazz de Toni Solà. En música clàssica, els vots del públic han atorgat el premi al millor disc per Les éléments, de Jordi Savall i Le Concert des Nations. I per últim, el millor disc per a públic familiar / infantil 2015 ha recaigut en Arkandú del Club Super3. La millor sala de concerts és la Sala Apolo, segons la votació popular.
A més, s’ha atorgat el XIV Premi Joan Trayter a millor productor i arranjador musical per a Tomàs Robisco que ha destacat que “aquesta és la nit dels artistes” i ha dedicat el premi al seu soci i fundador de La Bucbonera.


Els Catarres han recollit tres premis Enderrock. Foto: Xavier Mercadé

Premis de la crítica

Els premis de la crítica han guardonat enguany diversos artistes: Obeses (millor artista 2015), Adrià Puntí amb La clau de girar el taller (millor disc en català 2015), Xarim Aresté per La rosada (millor disc de pop-rock), Déu vos guard de Trau (millor disc revelació), Pau Figueres de Pau Figueres (millor disc de folk / noves músiques), Santa ferida de Ferran Palau (millor disc de cançó), Bird Eyes de Núria Graham (millor disc en llengua no catalana), And Now for Something Completely Different de Gabriel Amargant Quintet (millor disc de jazz) i La viola d’or (millor disc de clàssica).

Trau ha destacat que “això nostre ha estat arribar i moldre” ja que només tenim un primer disc. Núria Graham s’ha expressat en aquesta mateixa línia i ha desitjat que “aquest primer premi i primer disc no siguin els últims”.

Enguany s’han encarregat d'entregar els guardons actrius com Anna Bertran, Alba Pujol o Elisabet Casanovas, actors com Biel Duran o Pau Poch, l'escenògraf i clown Guillem Albà, músics com Adrià Salas (La Pegatina), Elena Gadel, Ernest Crusats (La Iaia), Joan Dausà o Judit Neddermann, el periodista i escriptor Martí Gironell o l'actriu i cantant Helena Miquel (Élena, ex-Delafé y las Flores Azules).

Reconeixement a la indústria musical

Pel que fa al reconeixement a la indústria musical, Enderrock va reconèixer dies enrere als segells BCore Disc pels seus 25 anys, i a Música Global i Ventilador Music en el seu vintè aniversari. També ha reconegut la tasca de l’oficina de producció i contractació Batall Produccions (25 anys), del festivals Acampada Jove (20 anys) i popArb (que va celebrar 11 edicions fins el 2015) i de la revista musical Ruta 66 (30 anys). En motiu del seu desè aniversari, també ha estat reconeguda la xarxa de Cases de la Música i la sala barcelonina Heliogàbal, que compleix vint anys i lluita per mantenir la seva programació en directe.
Arxivat a: Enderrock