Txarango: "Europa està cometent un assassinat"

La banda del Ripollès viatja a Grècia per ajudar i conèixer la realitat dels refugiats sirians

| 07/04/2016 a les 14:59h

Txarango han estat quatre dies al camp de refugiats d'Idomeni (Grècia) aportant una mica d'esperança a la crisi humanitària i per veure de prop el desastre que està protagonitzant Europa. 
De les tendes que s'apilonen als recintes festivalers a les tendes de supervivència a les fronteres d'Europa. "La gent que hi ha allà no té res més: avis en cadira de rodes que han perdut mitja família, nens orfes... La situació es molt dramàtica, exageradament dramàtica. Hi ha molts paral·lelismes amb les imatges de l'holocaust nazi a les pel·lícules, és una realitat duríssima i imperdonable. Europa està cometent un assassinat", explica el cantant Alguer Miquel.

"Nosaltres hi volíem anar ja feia temps perquè cada dia que vèiem les notícies ens rallàvem molt, i buscàvem vies per intentar marxar", valora Miquel. La plataforma ciutadana Stop Mare Mortum anava cap allà i Txarango van aprofitar per sumar-s'hi. Ha estat una estada curta, però intensa. La banda del Ripollès hi va estar des del passat divendres 1 d'abril fins al dilluns 4. 

A les maletes hi van posar els instruments: "Vam dur-los però no ho teníem clar... Però cada cop que vam treure els instruments vam fer màgia, com a Palestina, la gent ballava, cridava i es desfogava una mica". 

De moment no tenen previst tornar-hi, però no descarten fer-hi una escapada esporàdica com aquesta. El grup es va endur una GoPro per captar imatges i conscienciar la població. Ara l'estan editant i d'aquí a uns dies el publicaran a les xarxes socials. "Som aquí amb el cap allà tota l'estona. La feina que s'està fent allà està sent molt important, però no caldria si s'obrissin les fronteres. S'ha de crear una onada de consciència als polítics perquè s'hagin de moure. Volen esborrar-los del mapa i que desaparegui la foto que dibuixa l'Europa tan cruel que hi ha."  
 





























Connexió solidària Catalunya - Àfrica
La solidaritat de Txarango té un peu a l'Àfrica i és que el grup va apadrinar un centre cultural a Caparan (El Senegal) ara fa poc més d'un any. Es tracta d'un espai sociocultural del municipi i a principis de març hi van tornar per a la inauguració. 

Però la connexió amb aquest continent no s'acaba aquí. A la tercera edició del Clòwnia han convidat una coral de nens i nenes ugandesos: "El Cor Safari és un projecte artístic d'un orfenat d'Uganda. Treballen amb els nens i nenes a través de la música, volien enregistrar la cançó "Quan tot s'enlaira" i ens van demanar permís. Vam flipar molt! I a partir d'aquí vam decidir que un dia haurien de venir". La coral actuarà al festival del Ripollès i estaran un mes d'Europa fent gira essent la primera vegada que surten del seu país. "Li donarà molt sentit al festival", assegura el cantant. 
Arxivat a: Enderrock, refugiats, txarango, europa