Una residència riberenca al Litterarum

Bikimel i la poeta Maria Cabrera protagonitzen la primera residència musicoliterària de la Fira del Llibre Ebrenc

| 11/04/2016 a les 14:59h

Tal com diu el lema de les residències literàries i musicals del Litterarum Els plaers, de dos en dos, la proposta va ser doble el passat dissabte 9 d'abril a Móra d'Ebre. Dos amfitrions: Bassa La Papereria, una llibreria molt escènica, i Litterarum, una fira molt arriscada. I dues convidades gens intrusives: Maria Cabrera, una jove poeta amb molt de camí, i Bikimel, una música que canta des de l’ànima. 

Bikimel al Litterarum. Foto: Marta Escolà


Bikimel va deixar de banda les cançons del seu darrer disc, Morir d'un llamp (Satélite K, 2015), i va agafar la guitarra per cantar "Jonàs" i "Farrera". Ella ja sap de què va això de les residències, i va explicar l'experiència de quan la van acollir a Farrera, una petita localitat dels Pallars Jussà. Esperem que Móra d'Ebre la inspirés tant com aquells dies pirinencs. Per la seva banda, Maria Cabrera va fer vibrar els prestatges de la botiga amb una prosa no publicada, Hiroshima mon amour, fent callar el públic, des de les àvies locals fins als lletraferits. Fantàstic text inspirat a partir d'una frase extreta de la porta d'un WC d'un bar alemany.

Aquest parell d'artistes ja es coneixien. Bikimel havia musicat "Jonàs" de Maria Cabrera. Aquesta vegada, però, van iniciar el treball al revés: van començar la residència a l'escenari de Bassa La Papereria, qui diu escenari diu aparador forrat de llibres, i el motiu va ser celebrar la primera residència creativa de Litterarum, entre una música i una poeta, en un territori poc explotat literàriament, i amb l’Ebre com a font d’inspiració.

Què veuran els propers quatre ulls forasters de la terra riberenca que els inspiri? El segon tàndem musicoliterari estarà format per David Carabén (Mishima) i el poeta Jordi Llavina, que ja han col·laborat plegats anteriorment gràcies a la figura de Joan Vinyoli. El resultat final es podrà escoltar a la presentació oficial de la programació del Litterarum 2016 a Barcelona i a la primera nit de la fira, el divendres 27 de maig. 
Arxivat a: Enderrock, móra d'ebre, jordi llavina, mishima, david carabén, joan vinyoli, bikimel, maria cabrera, litterarum