S'inaugura 'La gran nit del rock català'

L'exposició gira al voltant dels 25 anys del concert del Palau Sant Jordi de Barcelona

| 20/05/2016 a les 07:00h

Sau, Sopa de Cabra, Sangtraït i Els Pets van ser els protagonistes del concert que va tenir lloc el 14 de juny de 1991 al Palau Sant Jordi de Barcelona. Per commemorar aquella gran festa, 25 anys després s'ha creat l'exposició La gran nit del rock català, comissariada per Enderrock. La mostra es podrà visitar a partir d'aquest divendres 20 de maig al Museu de la Música. 
El públic del concert també és present a l'exposició. Foto: Xavier Mercadé

Ja fa 25 anys d'aquell 14 de juny de 1991, però sembla que no importa el temps que passi: aquella nit continuarà sent la gran nit del rock català. El concert que va tenir lloc al Palau Sant Jordi de Barcelona va reunir els quatre grans de l'època: Sau, Sopa de Cabra, Sangtraït i Els Pets. Les quatre bandes van ser les encarregades de batre el rècord europeu de més públic en un recinte tancat, amb més de 22.000 entrades venudes.

Per commemorar la gran festa, el Museu de la Música de Barcelona acollirà a partir d'aquest divendres 20 de maig l'exposició La gran nit del rock català, comissariada pel Grup Enderrock, i que s'allargarà fins al 8 de gener del 2017. La mostra permetrà reviure el mític directe que va emocionar 22.104 persones des del punt de vista del públic, de la crítica i dels artistes.


La bateria de Joan Reig (Els Pets) i uns plats i baquetes de Martín Rodriguez (Sangtraït) formen part de la mostra. Foto: Xavier Mercadé


L'impacte d'aquell concert no tenia precedents, i és que va suposar el clímax del rock català, i hi van sonar tots els temes que 25 anys després han demostrat ser himnes en la nostra història de la música. Malgrat la curta trajectòria de Sau, tothom coneix els seus mítics "Boig per tu" i "És inútil continuar" que van ressonar amb força al Palau Sant Jordi. De la mateixa manera arribaven des de Girona Sopa de Cabra amb el seu "L'Empordà" o "El boig de la ciutat", temes que han passat a formar part del subconscient de la societat catalana. Uns joveníssims Els Pets van fer saltar els assistents amb "Vine a la festa", sense oblidar el heavy de Sangtraït amb cançons com "El vol de l'home ocell".

Aquest dijous 19 de maig es va inaugurar la mostra amb una representació de les persones implicades al concert. Tal com es pot veure a la següent fotografia (d'esquerra a dreta), hi van assistir: Manel Iniesta –mànager en aquell moment de Sopa de Cabra–, Joan Carles Doval –mànager de Sangtraït–, Pep Sala, Ramon Muntaner –director de l'oficina Ressons del Departament de Cultura de la Generalitat– i Jaume Martínez, mànager d'Els Pets.


Foto: Xavier Mercadé

L'exposició farà un repàs d'aquestes quatre bandes analitzant el paper que ha tingut cadascuna en la música catalana. També s'han recuperat cartells, els discos bàsics i una col·lecció dels instruments orginals dels quatre grups. No és el primer cop que Enderrock celebra l'aniversari d'aquesta festa: per commemorar el quinzè aniversari d'aquella nit d'estiu de 1991 ja va crear el documental La gran nit de Sant Jordi. Aquest clip documental es va publicar l'any 2008 amb la revista Enderrock número 150.



Karaoke de la Nit dels Museus

Aquest dissabte 21 de maig el Museu obrirà les portes en horari nocturn de manera gratuïta coincidint amb la Nit dels Museus. A més a més, al bar Llanterna de l'Auditori s'instal·larà un karaoke per cantar els grans himnes del rock i pop català, de 21.30 h a 23.30 h. 

Per als que siguin més aviat diürns, el Museu de la Música organitza visites comentades a l'exposició, gratuïtes amb l'entrada al recinte, el segon diumenge de cada mes a les 11 h.

Arxivat a: Enderrock, sangtraït, sopa de cabra, sau, 25 anys, sant jordi, gran nit rock català, els pets