El Born CCM obre la porta a la censura

Comença la setmana de la cultura prohibida a l'espai cultural barceloní

| 24/05/2016 a les 07:00h

El Born CCM organitza aquesta setmana un seguit d'activitats al voltant de la censura sota el nom de La setmana de la cultura prohibida; un cop d'ull al passat censurador i la situació actual de la cultura. Hi actuarà Gerard Quintana i s'hi emetrà de nou el documental La cançó censurada, entre altres.

Gerard Quintana. Foto: Juan Miguel Morales


Durant aquesta setmana El Born CCM vol reivindicar la llibertat d'expressió com a garantia per a una bona i justa democràcia. Per fer-ho, convida els assistents a fer un repàs a les prohibicions i censures del passat, i actuals, que van ser aplicades a diverses activitats culturals.

Pel que fa a les activitats musicals, hi ha una exposició titulada Vibracions prohibides on es podrà veure la censura que va patir la música rock a partir dels anys 60. També es visionarà el documental La cançó censurada (divendres 27 de maig, 20.15 h), que explica l'examen que patien els temes de la Nova Cançó abans de poder ser interpretats (recupera les deu cançons més populars que van ser censurades en aquest article).

També hi haurà un parell de taules rodones musicals: Músics sota sospita, raons d'una persecució històrica (dijous 26 de maig, 19.45 h) i La cançó perseguida: silenciar la multitud (divendres 27 de maig, 19 h), moderada pel director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, amb els ponents Ramon Muntaner, cantautor i director general de la SGAE de Catalunya; Joaquim Vilarnau, periodista i autor del llibre Trencant el silenci, i Maria Salicrú-Maltas, historiadora i etnomusicòloga.

Relacionat amb altres disciplines artístiques es farà un balanç de la censura actual a partir de la ponència Prohibit parlar, un mercat d'aquests llibres prohibits, visites guiades a biblioteques, una taula rodona i un taller també organitzats per l'associació de biblioteques de Catalunya.

Totes les activitats i concerts són gratuïts.

La tria personal de Gerard Quintana
Aquest dissabte 28 de maig el cantant de Sopa de CabraGerard Quintana, escollirà personalment les cançons que han estat ignorades, prohibides o censurades, fins que temps després han resultat peces intocables de la nostra cultura. El gironí anirà acompanyat del guitarrista psicodèlic Oest de Franc, el baixista Sergi Carós i el bateria Oriol Cases. 

Deixant de banda la censura, Quintana actuarà abans a la sala Artte de Barcelona. En un cicle que ha batejat com La Parra, cada mes l'artista presentarà una nova posada a escena experimental amb músics diversos. Aquest dijous 26 de juny tocaran amb ell Xarim Aresté, Oest de Franc i Pol Batlle (Ljubiana and The Seawolf).
Arxivat a: Enderrock, prohibició, censura, musica, nova cançó, gerard quintana