Els ingredients fusió de Doctor Prats

La revista encarta un disc recopilatori amb dues cançons inèdites, titulat 'Havaneres mestisses'

| 01/06/2016 a les 14:00h

S'acosta l'estiu i la proposta càlida i alhora fresca de la banda terrassenca Doctor Prats és portada de la revista –ja disponible a iQuiosc.cat–. Amb només un any de vida ja han publicat dos discos i la seva recepta de fusió cura tots els mals. D'altra banda, el 2 de juliol se celebrarà la 50a edició de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, i amb motiu de l'efemèride Enderrock presenta un reportatge sobre els orígens i l'actualitat de la trobada. La revista inclou un disc recopilatori, Havaneres mestisses (EDR Discos), amb les peces mestisses que s'han acostat a la cançó marinera, dos temes inèdits del grup de portada i un de Guillem Ramisa & Oques Grasses. Al número de juny també es publica un reportatge sobre els músics catalans que han actuat als camps de refugiats –Txarango, Jordi Savall, Feliu Ventura & Xavi Sarrià– i tot el que cal saber de l'espectacle Sangtraït per Quim Mandado i LGP, que recordarà la banda cabdal del heavy català al Canet Rock 2016.
 
Foto de portada: Noemí Elias


La recepta de Doctor Prats és revelada al nou número de la revista. Fa només dotze mesos que van publicar el debut Patates amb peix (autoeditat, 2015) i els vallesans han omplert places i escenaris amb la seva mescla de pop mestís i retocs electrònics. Es preparen per a la gira estival amb les noves cançons del disc Aham Sigah (Música Global), una consolidació del so de banda que situa la fusió festiva a l'ordre del dia. 

Les claus del mes de juny de l'actualitat musical les encapçala l'aniversari d'Enderrock TV. El 28 de juny s'emetrà el programa número 500 amb la visita especial de Gerard Quintana i Josep Thió, membres de Sopa de Cabra. Més de 400 grups han passat per a l'espai musical diari de la televisió catalana.
Coincidint amb el 25è aniversari de l'històric concert del Palau Sant Jordi dels gironins, Els Pets, Sau i Sangtraït, ja es pot visitar l'exposició La gran nit del rock català al Museu de la Música de Barcelona. 

Amb motiu del 50è aniversari de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, el 2 de juliol a la platja del Port Bo, Enderrock presenta un reportage amb la història de les havaneres mestisses i convida els grups revelació Doctor Prats i Oques Grasses & Guillem Ramisa a gravar dues peces inèdites com a música popular, moderna i atractiva, tal com ja van demostrar els pioners Dusminguet amb “Llop de mar”. En podeu escoltar una a la revista digital EDR #125

Les cançons estan incloses al disc Havaneres mestisses (EDR Discos), un àlbum recopilatori de cançons marineres d'avui o, si més no, temes que beuen del gènere. Des de Txarango, Ebri Knight o Xeic! fins a Halldor Mar, Ai Ai Ai o Port Bo interpretant l'havanera de Manel "Deixa-la, Toni, deixa-la".

Per a conèixer a fons la història de la cantada, Enderrock entrevista al seu director artístic, Francesc Sànchez, i també a Port Bo, la formació veterana de la vetllada -hi han actuat en cada edició-, que enguany compleix 50 anys. Per arrodonir-ho, la publicació presenta el top 10 de les havaneres que els lectors han votat a través d'Enderrock.cat. 

Sangtraït va ser la banda de referència del ‘rock català’ més heavy. Després d’una llarga carrera farcida d’èxits, el 20 de desembre del 2001 es van acomiadar del públic en un concert a la sala Razzmatazz. 15 anys més tard, el festival Canet Rock brindarà la possibilitat de tornar a escoltar els himnes més significatius del mític grup empordanès. L’espectacle porta per títol Sangtraït per Quim Mandado i LGP, i permetrà veure junts de nou a l’escenari tres antics components, Quim Mandado, Martín Rodríguez i Josep Maria Corominas, acompanyats de Joan Cardoner.

Els músics canten als camps de refugiats

La música no està aïllada de la realitat i és un altaveu de molts artistes que canten injustícies. Més enllà de les cançons, alguns han decidit apropar-s'hi amb les eines que els brinda el seu ofici, perquè la música és cultura i va més enllà de la bellesa estètica. És per això que la periodista Elisenda Soriguera ha parlat amb Txarango, Jordi Savall i Xavi Sarrià & Feliu Ventura, músics dels Països Catalans que han viatjat als camps de refugiats de França, Grècia i el Senegal, respectivament. Són tres històries de músics que escriuen la banda sonora dels refugiats, un clam necessari, solidari i compromès. 

El Sona9 2016 segueix el seu camí, i la revista inclou la crònica dels concerts preliminars que han donat quatre semifinalistes escollits pel públic assistent a l'espera del veredicte del jurat: Iuh, Paper de Plàstic, Rúpits i Miaú.

Les novetats discogràfiques les encapçalen Yacine & The Oriental Groove, The Risas, Darània, Crossing, Toni Xuclà Segonamà, i You Poni (Beverly Hills Records) és el disc del mes que desgrana el periodista i crític Jordi Bianciotto. Prince va morir el passat 21 d'abril, i és per això que la revista recupera les seves estades a Catalunya, concretament només tres vegades en 40 anys de carrera. 

Xavi Sarrià es posa a l'altra banda i entrevista uns companys d'escena que pleguen, La Gossa Sorda. El grup de Pego ha publicat un doble disc i DVD, L'última volta en concert (Maldito Records), per tancar així 17 anys de música combativa valenciana. L'últim concert serà el 18 de juny al municipi de la formació (gratuït). 

La foto del mes de Xavier Mercadé és de Manu Chao a la sala Salamandra, coincidint amb el 20è aniversari de l'espai musical de l'Hospitalet de Llobregat, i altres cròniques fotogràfiques del pas de Bruce Springsteen per la capital catalana, Pep Sala, Jordi Batiste, Pascal Comelade Kitsch a la Cova.

A la secció d'opinió 'Acords i desacords' la cantant penedesenca Anna Roig reflexiona al voltant del centralisme barceloní aplicat a la música, mentre que el periodista musical Josep Martín recorda la festa dels 10 anys d'iCat.cat alhora que reivindica la seva tornada a la FM. La penúltima crònica retrospectiva del rock català de La Nit dels anys del periodista Oriol Rodríguez se centra en el paper de la llengua catalana. Per tancar la revista, com cada mes Marta Bellvehí il·lustra una cançó del grup de portada, en aquest cas, "Ara". 
Arxivat a: Enderrock