Reimaginar la tradició en clau jazzística

El projecte de joves talents Tarquim actuarà aquest diumenge 12 de juny al CAT de Barcelona

| 10/06/2016 a les 15:00h

La creació jazzística marca el compàs d'una base de música tradicional valenciana. El nou projecte Tarquim, liderat pel saxofonista i flautista Pau Vidal, presentarà el nou disc Mar endins (Taller de Músics, 2016) aquest diumenge 12 de juny al Centre Artesà Tradicionàrius. 

Pau Vidal (Tarquim). Foto: Arxiu del grup

Si busquem 'tarquim' al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans ens redirecciona a 'toll', que fa referència a "fang tou que es forma on hi ha aigües estancades, en els safarejos, etc., que deixen les aigües d’un riu o d’un llac". Tarquim és una paraula que prové de l'àrab i una vinculació al Mediterrani que Pau Vidal ha escollit per batejar el seu nou projecte musical: "És una relació que he fet amb la música tradicional valenciana. Per a mi ha estat un sediment que m'ha arribat i que he utilitzat després per crear noves composicions", explica. 

Dels estrats de la tradició valenciana Tarquim treballa a partir del cant de batre, la muixeranga o el bolero, i els reinventa amb una sonoritat jazzística. La banda base està formada per vuit músics llicenciats a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC): Pau Vidal (saxo tenor i flauta travessera), Bruno Calvo (trompeta), Albert Costa (trombó), Marc López (guitarra flamenca), Joel González (piano), Vic Moliner (contrabaix), Aleix Bou (bateria) i Jordi Rodríguez (percussions).

Per al debut Mar endins (Taller de Músics) han tingut referents del cant tradicional valencià com Pep Gimeno 'Botifarra', Josepa Blasco Josep Aparicio 'Apa' i també el músic de cordes mediterrànies Efren López

"El disc va ser el tancament d'un procés de recerca i investigació molt llarg", assegura Vidal. Ara toca presentar-lo en directe, i aquest diumenge actuaran al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) de Barcelona a les 7 de la tarda. Per al concert, Tarquim s'acompanyarà de Josep Aparicio 'Apa', la cantant Maria Arnal i Tóbal Rentero (guitarra, guitarró, bandúrria i llaüt). Les entrades anticipades es poden comprar a un preu de 8 euros a través d'aquest enllaç

Un dia abans, però, l'artífex de la proposta visitarà el programa Tradicionàrius de Ràdio 4 i explicarà a fons el projecte. El podreu escoltar aquí.
 
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, tarquim, tradicionàrius, CAT, barcelona, jazz, tradició, mar endins, país valencià