Reencontre de Pérez Cruz amb Colina i el 'fílin' cubà

Sílvia Pérez Cruz continua l'ascensió internacional sense pressa però sense pausa

| 06/07/2016 a les 14:59h

El segell Universal reedita la prestigiosa obra de jazz llatí En la imaginación cosignada per la cantant Sílvia Pérez Cruz i el contrabaixista navarrès Javier Colina, amb tres temes inèdits ("Véte de mí", "La violetera" i "Ya no me quieres") i un DVD del concert al Palau de la Música Catalana de Barcelona gravat l'any 2011. 


El disc havia sortit aquell 2011 amb el segell Contrabaix – Nuba Records i ara reapareix amb el segell multinacional de la cantant, també per al mercat mexicà. Sílvia Pérez Cruz i Javier Colina han tornat aquest 2016 al madrileny Estudio 360 Global Media (abans Cata) per gravar les tres cançons inèdites del duet ("Vete de mí", d'Homero i Virgilio Expósito, "La violetera", d'Eduardo Montesino i José Padilla, i "Ya no me quieres", de María Grever) que complementen el ja impecable àlbum del 2011.

Com diu Colina a la introducció del digipack, tant la cantant com ell han volgut reivindicar les cançons cubanes per a la memòria musical col·lectiva en la seva nova manera de reinterpretar-les. I del treball sorgeix aquella cançó amb l'aspiració "que el resultat s'assembli més a la cançó imaginada, i més orgullosos estarem els músics d'haver-la servit bé". Javier Colina confia arribar a bon port no només amb la veu, sinó en el seu trio de músics fidels, amb Albert Sanz (piano), Marc Miralta (bateria) i Perico Sambeat (saxo), que llueix a "Mi mejor canción", "Si te contara" i "El panquelero".

La joia d'aquesta edició és sens dubte el cuidat DVD, on s'han triat les peces clau del repertori, començant per la que dóna títol al recull. "En la imaginación" és un tema de la compositora Marta Valdés (també escollida per fer una altra peça seva, "Llora"), que presenta ja la festa d'emocions que es prepara, amb totes les sensacions a flor d'instrument. Pérez Cruz fa creïble el monòleg interior de cantar a un tu imaginari, des d'un cor que es descompon com fa la veu d'aires jazzístics.

El seguiran un cant a un tu més tangible a "Qué dirías de mí" de María Grever; la nuesa musical i essencial per a "Mi mejor canción", que sempre és la més senzilla i que signa José Antonio Méndez; la cançó de bressol cubana "Belén" d'Eliseo Grenet li va bé per a la seva veu entremeliada, que allibera veu i cos, que es posa a ballar transcendint aquell argot dels antics esclaus africans cubanitzats que entona; amb veu i contrabaix a soles, Pérez Cruz desplega totes les arts de seducció a "Ella y yo", d'Oscar Hernández, i a "La tarde", de Sindo Garay, on també canta Colina.

Després del moment més íntim de "Llora" arriben la traca final de dues grans cançons: "Si te contara", de Félix Reina, amb una bella introducció de Colina al contrabaix i la veu d'ella que clama que el seu amor torni penedit, i "El palanquero" d'Abelardo Barroso, cançó que supera els 9 minuts i canta a aquell pregoner lindo de contagiosos ritmes llatins.    


Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, sílvia pérez cruz, javier colina, en la imaginación, reedició, universal