The Penguins revisiten Jaume Sisa

Fes un cop d'ull al nou clip dels santfeliuencs: una versió reggae de "L'home dibuixat"

| 17/07/2016 a les 07:00h

Per commemorar els 10 anys de trajectòria, els santfeliuens The Penguins han escollit cinc cançons dels anys seixanta escrites pels seus referents i les han versionat a ritme de reggae a X The Penguins (Buenritmo). Una és "L'home dibuixat" de Sisa, que també han traslladat a un nou clip.

The Penguins. Foto: Xavier Mercadé


L'any 1968 el cantautor galàctic Jaume Sisa debutava amb el senzill L'home dibuixat (Als 4 Vents, 1968), i ara The Penguins s'estrenen en català com a "banda d'adults" amb una versió d'aquest tema a l'EP X The Penguins (Buenritmo): "Amb la música jamaicana sempre s'ha fet això, agafar un clàssic del lloc d'on ets i reversionar-lo en clau de reggae. Els jamaicans ho feien amb la influència del swing i jazz de Nova Orleans, i nosaltres ho hem volgut fer amb la gent de la terra, i en aquest cas una referència important és Sisa", explica el trombonista Francesc Puiggròs.

El videoclip està inspirat totalment en la cançó i "tota la psicodèlia que comportava". A continuació podeu veure l'homenatge plàstic que n'ha resultat: 



És la primera cançó que la banda canta en català. Als discos anteriors i a la resta de l'EP canten en anglès. A X The Penguins també revisiten The Coasters ("Down in Mexico") i Bob Dylan ("Mr Tambourine Man"), entre altres. Per escoltar-los en directe haurem d'esperar fins al setembre, que actuaran a Sentmenat (dia 2) i Calaf (dia 3). 
 
Música per xics a l'Enderrock de juliol
A The Penguins, però, se'ls coneix sobretot per un projecte paral·lel al que ells anomenen "la banda d'adults". Els santfeliuencs fa cinc anys que presenten als escenaris el repertori popular passat pel sedàs de la música jamaicana amb Reggae per xics, destinat als més petits. No hi ha estil que no es pugui ensenyar a les petites orelles que corren per les primeres files o sobre les espatlles dels seus pares i mares, així que a la revista Enderrock 251 es publica un reportatge, titulat Pop per xics, que repassa les formacions, grups i festivals dedicats al públic familiar, una audiència potencialment creixent en l'escena actual. 

Han passat gairebé 50 anys des que Xesco Boix i Ara Va de Bo van crear un model inconfusible per a l’animació infantil i juvenil. Des d'aquest punt de partida, Enderrock repassa l’actual onada de pop-rock per a nens i nenes que va començar amb l’èxit de Macedònia, el grup sorgit del concurs Sona9 que va guanyar el premi Joventut 2002.

I si els santfeliuencs The Penguins es coronen entre el públic familiar amb els ritmes sincopats, el músic empordanès Joanjo Bosk ha optat pels més contundents a Heavy per xics. Per la seva banda, a ritme de ventilador, Landry el Rumbero i el targarí Carlitos Miñarro han publicat en solitari adaptacions de cançons infantils i noves composicions per acostar els més petits a la rumba catalana. The Pinker Tones s'endinsen en l'electrònica, mentre que Lluís Gavaldà (Els Pets) i Trau juguen amb els clàssics dels anys seixanta.

De fet, el cantant del grup de Constantí va impulsar el 2010 juntament amb la seva dona el festival Minipop a Tarragona, dedicat al públic familiar. En el mapa festivaler d'aquest àmbit també hi trobem el Festivalot a Girona, el Petits Camaleons a Sant Cugat del Vallès i el Bornet de Cançons a Barcelona. 

Arxivat a: Enderrock, the penguins, reggae, jaume sisa, l'home dibuixat, sant feliu de llobregat, videoclip