La banda sonora d'aquest estiu

20 cançons per combatre la calor!

| 14/08/2016 a les 07:00h

Els estius es recorden pels temes que li han posat ritme, i aquest arriba carregat de píndoles per fer-lo memorable. A Enderrock hem fet una recopilació de les tonades més estiuenques per combatre la calor, 20 cançons ben refrescants que es presenten com a candidates a Cançó de l'Estiu: Roba Estesa, Manel, Buhos...

La Soul Machine d'estiu. Foto: Arxiu del grup

El grup de Falset La Soul Machine és un referent del soul, el funky i el rhythm'n'blues a Catalunya, amb més de 15 anys interpretant èxits de la música negra. Enguany han estat escollits per ser la la banda sonora estiuenca de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, amb la cançó titulada "Fes-te l'estiu", un tema més a la llarga llista de clàssics de la banda.



Proper i en la seva faceta més personal, Landry el Rumbero ens fa sentir únics amb el seu darrer disc, Ets especial (RGB Suports, 2016), el primer amb temes originals. En una de les cançons la banda de rumba catalana per a públic familiar posa "Rumb al Carib", una cançó amb què gaudiran grans i petits.



El grup del Pla de Bages Kòdul ha trobat l'ingredient per reinventar-se: l'electrònica, que fins ara acompanyava la base d’un grup de rock, és ara el pal de paller de les noves creacions i serà també el fil conductor dels seus directes. En aquesta línia ens deixen “Nits de carretera”, perfecta per tornar a casa quan s'ha post el sol.



The Anti-Patiks és una banda de punk-rock fundada el 2010 a Ullastrell i els barris de la rodalia del llogaret vallesà, amb la missió de crear una milícia de punk-rockers addicta a la música fresca, directa, agressiva i cantada en català. Entre les seves últimes creacions hi ha aquesta cançó que parodia grups com Manel, amb vídeo còmic inclòs.



El grup Séptimo A va temptejar el terreny de les versions, amb el qual ha recorregut el territori català. Amb aquest bagatge, han treballat en cançons pròpies per al seu debut, Mundo normal (autoeditat, 2016). L'octet és amant de l'ska rocker amanit amb una mica de punk i ens regala perles com “És l’hora d’anar-hi”.



El sextet del Camp de Tarragona Roba Estesa ha estrenat aquest any el seu debut discogràfic, Descalces (Coopula, 2016), una dotzena de cançons que basculen en tres eixos que defineixen l'ideari de les músics: dona, lluita i tradició. L'àlbum conté temes tradicionals passats pel sedàs del sextet, entre els quals hi ha "Viu".



A aquestes alçades qualsevol cosa que faci el quartet barceloní Manel necessita poca presentació. El single de Jo competeixo (DiscMedi, Warner, 2016), "Sabotatge" és una de les cançons que recullen millor l'esperit del disc, un tema que introdueix la sonoritat electrònica sense renunciar a l'essència pop-folk de la banda.



El grup de rap valencià Frida creix i es transforma en banda. Tot i que encara sabem ben poc de la nova etapa, fa poc que van estrenar un primer videoclip, "La recepta", amb el qual fan homenatge a l'estètica de la sèrie televisiva Breaking Bad.



Pupil·les Dilatives són un grup integrat per dues veus femenines i un discjòquei. Provinents de diversos indrets del País Valencià, van establir com a punt de trobada el barri de Benimaclet, a València, des d'on fan cançons com "Gresca", que ve acompanyada d'un videoclip amb meravelloses vistes a Formentera.



Ja fa temps que Bonobos són mestres de les cançons de pop festiu vestides amb aires de festa major i amb la contundència de la suma de versos i guitarres. A la cançó que obre el seu segon disc, Crida (RGB Suports, 2016), es pregunten "On sóc".



Els gandians La Raíz han consolidat un discurs sonor combatiu i sincer, una batalla des del mestissatge més genuí d’una multibanda que aplega himnes corejats als grans festivals per les noves generacions. Entre poetas y presos (Propaganda pel Fet!, 2016), el seu darrer disc, inclou el tema “Rueda la corona”.



Animal presenta en societat el seu primer disc, Més enllà de les paraules (Halley Records, 2016), que barreja sonoritats íntimes i contundents amb aires de pop, folk americà, reggae, soul i mestissatge. Combinant el romanticisme elegant amb un cert esperit canalla, canten "Només amb tu".



L'inici de la banda vallesana Doctor Prats no ha estat una història habitual d'un grup d'amics que toquen plegats. Gairebé no es coneixien quan van enregistrar el debut, Patates amb peix (autoeditat, 2015), però es van deixar engrescar i van acabar consolidant-se als directes. Fruit d'això ha nascut el seu segon disc, Aham Sigah (Música Global, 2016), que s'obre al crit d'"Ara!".



En el seu últim gir creatiu els terrassencs Sense Sal han decidit explorar noves sonoritats, i es decanten cap a l'electrònica i els ritmes llatins. Ho han demostrat en un nou EP on hi trobem cançons tan enèrgiques com “Brilla salvatge”. 



Saber gaudir dels petits plaers de la vida és la premissa del curtmetratge que Estrella Damm ha publicat per acompanyar aquest estiu. Enregistrat en racons del Mediterrani, com sempre un dels components importants del vídeo és la cançó escollida com a banda sonora. Enguany és un tema inèdit de Ramon Mirabet, "Those Little Things".



Totes les nits d'estiu tenen lluna plena si sona el rock tropical i mestís de Buhos. Fills predilectes de la nit, els penedesencs plasmen l'esperit ballable que els mou a "Prenent la lluna".



Tortellinis són vuit joves de Tortellà d’entre 15 i 18 anys amb ganes de menjar-se el món. Acaben de treure a la llum el seu primer disc, En un racó del món (RGB Suports, 2016), i canten a la sort a "La fortuna".



Els osonencs Oques Grasses són imprevisibles. El seu darrer llançament està replet de sons jamaicans, tropicals i funk en un còctel mestís genuí amb l'imaginari surrealista del cantant i guitarrista Josep Montero. N'és un bon exemple "Fullar sempre", una de les píndoles que fan més estiu.



"Ens menjarem el món" és el darrer tema que han presentat Ovella Xao, amb videoclip inclòs. Hi col·labora el cantant de Bonobos, Jordi Ginesta, en una cançó festiva que han aprofitat per presentar una festassa amb balls, cava i ovelles!



El funk és la raó de ser de The Risas, i els vallesans ho han tornat a demostrar al segon disc, Cucurelles (RGB Suports, 2016). Mentre el grup prepara un gran final de gira de cara al gener amb un munt de convidats, regalen perles com la que dóna nom a aquest disc, "Cucurelles".


Arxivat a: Enderrock, cançons estiu, la soul machine, cançons, estiu