Ja és aquí l'Aquelarre de Cervera!

Comença la 39a edició del festival de foc i música

| 26/08/2016 a les 07:00h

Les bèsties del mal baixen de l'infern i s'instal·len a Cervera per donar vida a la 39a edició de l'Aquelarre. Al llarg d'aquest cap de setmana s'invocarà el Mascle Cabró, envoltat de bruixes i diables. I també de molta música en directe, a càrrec de La Salseta del Poble Sec, Ítaca Band, Kaotiko, La Terrasseta de Preixens i Strombers.

Aquelarre. Foto: Ajuntament de Cervera


El dissabte 27 d’agost, amb un ritual de 39 anys d’història s’invocarà el gran Mascle Cabró, un dels pilars de la misteriosa i imprescindible cita segarrenca. L’espectacle partirà de les llegendes de les dones d’aigua, les bruixes blanques, verdes i negres, que mostraran els poders màgics, els hàbitats i els súbdits, però també les debilitats i confrontacions. Juntes, totes les màgies seran emprades per construir l’essència del mal personificada en un monstre que esdevindrà el Mascle Cabró, en una inabastable orgia de foc, efectes visuals i música en directe i itinerant composta per Carlos Montfort (Blaumut, Sílvia Pérez Cruz).

La màgia i originalitat de l’Aquelarre cerverí se centra en l’aparició del Mascle Cabró en un espectacle que cada any es dissenya de nou, tot i que la cerimònia té tres actes molt definits que cap director teatral es pot saltar: l’Encesa de la Universitat, la Invocació del Mascle Cabró i l’Escorreguda final del Mascle Cabró i el Foqueral. A més, cal tenir en compte tot el cerimonial festiu que l’acompanya de correfocs i balls de diables, amb dues colles convidades aquest any, el Ball de Diables de Llorenç del Penedès i el Ball de Diables de Vilafranca del Penedès.



Escorreguda del Mascle Cabró
La culminació de la festa i el moment més esperat per tothom és l’Escorreguda del Mascle Cabró a la plaça de Pius XII (nou espai temporal al costat de l’antiga Universitat a causa de les obres). Es tracta d’una mena de catarsi col·lectiva potenciada amb pirotècnia a ritme de músics i actors cerverins. A la matinada, el final de la celebració esbojarrada arriba amb el Foqueral, una carretillada on el nivell de foc augmenta constantment i de manera gradual, i que conclou amb una espectacular encesa conjunta de tots els diables i de les maces grans: en Llucifer i la Diablesa. Un èxtasi que també disposa d’una peça musical pròpia, composta per Quim Granell.

Al llarg d’una setmana es cremaran a la ciutat més de 250 quilos de pólvora, que avalen una festa ferotge que omple els carrers centenaris del nucli antic de correfocs, espectacles, màgia i esoterisme. És un ritual de foc únic, entre altres coses, pel protocol festiu, però també pels personatges que acompanyen el Mascle Cabró, com la Polla, la Dama Hermosa, l’Astarot i diversos gegants i dracs.

La gènesi de l'Aquelarre 
La història de l’Aquelarre de Cervera no és habitual per a una festa amb tanta importància i repercussió, que acull any rere any més de 25.000 assistents d’arreu del país. D’entrada, té només quatre dècades d’existència, l’any vinent arribarà a l’edició número 40. Tot i que sembla una festa tradicional de tota la vida, el cert és que els inventors d’aquesta orgia de foc i música encara en gaudeixen, la cuiden i la veuen créixer i evolucionar cada any com un reclam de primer ordre en una ciutat significada al llarg dels anys per la seva riquesa cultural i monumental.

Va ser l’any 1978 quan una colla de joves de la població va decidir muntar una festa popular completament nova i paral·lela al magnífic i amagat Carreró de les Bruixes. La conjunció d’idees va ser ràpida i de seguida va néixer la primera edició de l’Aquelarre de Cervera. Així es va iniciar una festa folla que més tard, a final dels vuitanta, es va fer gran amb la invocació de la figura del Mascle Cabró. Va ser precisament aleshores que es va establir el protocol de la celebració amb tres actes, els escenaris i els personatges: la cercavila plena d’éssers fantàstics, bruixes, diables i dracs que arriba a Cal Racó, on apareix el president de la festa, el Mascle Cabró, que dóna per inaugurat l’Aquelarre. En paral·lel se celebren altres activitats, entre les quals destaquen actuacions d’una desena de grups de música per diferents escenaris repartits per la ciutat.

Els motius pels quals una festa com l’Aquelarre, creada per un grup de joves cerverins, perdura amb salut de ferro són diversos. Però n’hi ha un que destaca per sobre dels altres: l’Aquelarre ha esdevingut la gran festa del foc de les Terres de Ponent, un patrimoni de la gent i les entitats de la passional Cervera que s’ha de viure, i deixar-se embruixar per la seva força i encant.
Arxivat a: Enderrock, festivals, aquelarre, cervera, la salseta del poble sec, ítaca band, kaotiko, strombers