Howlin' Dogs, fugint del diable

Estrenem una cançó del seu primer disc

| 08/09/2016 a les 07:00h

La banda catalana Howlin' Dogs presentarà aviat l'àlbum, Howlin' Dogs (autoeditat, 2016), un disc conceptual i d'investigació on aborda el conflicte als Estats Units entre la comunitat afroamericana i la comunitat blanca de procedència europea. N'avancem un primer tast, "Go 'way Devil", i entrevistem el grup.
Howlin' Dogs. Foto: Arxiu de l'artista

Quina idea hi ha darrere Howlin' Dogs i com ha anat la preparació del vostre primer disc?

La idea de Howlin' Dogs és aportar una visió contemporània de la música tradicional i les work songs d'arrel afroamericana. La preparació del disc ha estat un procés apassionant, des de la recerca de les cançons i la documentació, fins als arranjaments, la gravació i fins i tot la manufacturació de l'envàs del disc. Hem participat i gaudit de cadascun dels processos i crec que això es nota en el resultat final.

Com va sorgir el vostre interès per la música afroamericana?
És un estil amb una gran càrrega emocional i reivindicativa, i amb una senzillesa estilística efectiva i atractiva. A mesura que camines enrere en el temps, a través dels discos, aquesta senzillesa es va fent més pura i cristal·lina, i deixa veure tota una realitat de l'època.

El disc recull les lluites de la comunitat afroamericana, que tenen sortida a través de les famoses cançons de treball. Què expressen aquests temes que us hagi inspirat?
Expressen des de les coses més quotidianes fins a temes més transcendentals, com l'amor o la mort i els anhels de llibertat i d'igualtat. El que és realment inspirador és la manera d'expressar-ho, amb una espontaneïtat i enginy que les fan atemporals, la senzillesa que esmentava abans i la humilitat que desprenen.



També heu basat el disc en les investigacions de dos etnomusicòlegs que van estudiar el folklore, John i Alan Lomax. Què vau aprendre d'ells?

Hem après molt i estem aprenent molt, encara, sobre el context de les cançons: les feines, condicions i entorn dels presos o treballadors que cantaven i prolongaven aquesta tradició de les work songs. Navegant pel catàleg dels Lomax trobes joies musicals documentades, catalogades i contextualitzades que t'ajuden a comprendre el perquè d'aquesta música.

I per què heu volgut aprofundir a través de la música en la història i la cultura dels Estats Units?
És una cultura i un país molt influent a tot el món, per bé o per mal. Ha estat per curiositat, principalment.

Per últim, què ens podeu dir de "Go 'way Devil"? 
"Go 'way Devil" és una cançó enregistrada i catalogada a la presó de dones de Cummins, a Arkansas, l'any 1939, que nosaltres hem recuperat. Parla del penediment per un delicte comès i del paper de la dona en la societat a través de la maternitat. 
Arxivat a: Enderrock