El 36è FIMPT, ple de retrobaments i novetats

Del 14 al 16 d'octubre a Vilanova i la Geltrú

| 09/10/2016 a les 07:00h

L'històric FIMPT (Festival Internacional de Música Popular i Tradicional) de Vilanova i la Geltrú, un dels esdeveniments de referència en el panorama de la música d'arrel als Països Catalans, enguany celebra la 36a edició amb Pere Tàpias, Sabor de Gràcia i Toti Soler.
Toti Soler obrirà el XXXI FIMPT i versionarà Pere Tàpias. Foto: Juan Miguel Morales

Enguany hi haurà unes quantes novetats: nova direcció artística, retorn a la plaça de la Vila i una programació concentrada en tres dies intensos de folk. En la seva llarga història, el FIMPT ha travessat moments bons i dolents. Hi va haver un temps en què funcionava com un gran festival estiuenc amb grans noms de renom internacional. Fa uns anys va viure un punt crític en què se'n va arribar a qüestionar la supervivència, però una comissió artística va impulsar un replantejament radical: va situar el festival a la tardor i hi va accentuar la presència i la divulgació de la música d'arrel catalana, que de fet era un dels seus trets fundacionals.



A la propera edició, que tindrà lloc del 14 al 16 d'octubre, es recuperarà l'escenari central de la plaça de la Vila. Com els darrers anys, s'encarregarà a un músic destacat que versioni "Passeig del Carme", del vilanoví Pere Tàpias , que ha esdevingut una mena d'himne del festival. Aquest cop serà el guitarrista Toti Soler qui obrirà el FIMPT, a més amb l'únic espectacle de pagament (14 d'octubre, Teatre Principal, 20 h), en format de trio i presentant el seu últim disc, El temps que s'atura (Satélite K, 2015). La programació del primer dia de festival es completarà a la plaça de la Vila amb la rumba catalana de Sabor de Gràcia .

Dissabte 15 d'octubre la música començarà a sonar a l'hora del vermut amb l' Orquestra Africana de Barcelona , un grup nascut tot just fa un parell d'anys a la capital catalana per mostrar tota la riquesa musical del continent africà. Al vespre sonarà la Cobla Catalana dels Sons Essencials , dirigida per  Marcel Casellas , un projecte pensat entre altres coses per revitalitzar determinats gèneres de la dansa catalana, especialment vinculat amb el FIMPT, i que aquesta vegada protagonitzarà una coproducció amb la participació del Grup de Dansa de Vilanova i la Geltrú . Les noies de la fanfàrria  Balkan Paradise Orchestra amenitzaran l'estona que passi fins a la següent actuació, la del clarinetista Laurent Audemard al capdavant d'una formació emblemàtica del folk europeu, Une Anche Passe , que es presentarà amb les col·laboracions de  Stefano Valla ( piffero ) i Dumitru Dobrican (taragot, caval, flauta de pa).



Finalment, diumenge hi haurà un d'aquells esdeveniments que no fallen mai al FIMPT: la fira de lutiers Firasac, especialitzada en sacs de gemecs, flabiols i tamborins, que s'ambienta amb cercaviles pel centre, i enguany l'actuació de Lo Lop e la Lebre . A la tarda, tancaran el festival el folk transmediterrani dels  Questioni Meridionali de Piero Pesce i uns vells coneguts del festival, els tortosins Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries amb la Banda de l'Escola de Música Mestre Montserrat de Vilanova.

El nou director artístic del FIMPT és el músic Jordi Paulí . En la presentació d'aquesta edició va voler destacar: "El FIMPT va arribar a ser un festival de referència a nivell nacional i internacional. Al llarg de 35 anys ha viscut diferents moments, i ara el volem ressituar una altra vegada".
Arxivat a: Enderrock, Toti Soler, Vilanova i la Geltrú, FIMPT