2017, l'any de les veus femenines

Les dones de la música encapçalen la revista Enderrock

| 01/12/2016 a les 13:30h

Enderrock i l'Institut Català de les Dones presenten un número monogràfic de la revista Enderrock dedicat a 100 noves veus femenines per llançar el tret de sortida a l'any 2017, dedicat a les dones de la música. La revista inclou el CD recopilatori Femení i plural (EDR Discos, 2016) amb una vintena de propostes de l’escena emergent catalana.

Presentació 'Femení i plural'. Foto: Xavier Mercadé

L'Any 2017 tindrà un caràcter marcadament femení en l'àmbit musical gràcies a les sinergies que s'han creat des de diverses organitzacions, festivals i institucions per visualitzar la feina de les artistes emergents de l'escena catalana.

És per això que la revista Enderrock ha elaborat un número especial aquest desembre –el 256– on aprofundeix en l'actualitat de les principals artistes catalanes. Entre els continguts s'hi poden trobar des de creadores de referència com Maria del Mar Bonet, que protagonitza la portada per celebrar els 50 anys de carrera als escenaris i avança les claus del seu proper nou disc, Ultramar (Picap / Producciones Colibrí, 2017), fins a les 100 protagonistes de la selecció que els periodistes musicals de la publicació han destacat d'entre les propostes sorgides del 2010 ençà.

El dossier central descobreix també les músiques preferides de sis dones polítiques de l'àmbit català: Carme Forcadell, Ada Colau, Neus Munté, Inés Arrimadas, Andrea Levy i Anna Gabriel, que també es mullen en polítiques culturals, musicals i de gènere.

A més a més, la revista encarta el CD recopilatori Femení i plural (EDR Discos, 2016), àlbum amb 20 cançons d’actualitat cantades per dones, entre les quals hi ha avançaments de nous discos, cançons de discos tot just sortits del forn, algun poema musicat, temes més acústics i algun de més elèctric. Una trentena d'aquestes artistes han assistit a la presentació.

"Tinguem clar que les dones seran visibles en el moment en què trobem amb normalitat dones a totes les esferes de l’activitat cultural: des de la creació, passant per la producció i la distribució, fins a la fase final de consum i participació cultural", ha reivindicat la directora de redacció de la revista Enderrock, Helena Morén Alegret, que ha conduït la presentació. L'acte ha estat presidit per la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Teresa Pitarch, i també hi ha intervingut el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau.

A l'acte s'han avançat també tres activitats interessants en la projecció de les veus femenines, de la qual s'anirà revelant informació més endavant. Es tracta del cicle Born de Cançons, que tindrà una programació en clau femenina durant tot el curs vinent, l'exposició de Dones a la música que s'està cuinant per a final del 2017 al Palau Robert i el concert inaugural del BarnaSants amb Les Kol·lantai (Ivette Nadal, Meritxell Gené, Sílvia Comas i Montse Castellà), a més d'altres esdeveniments.
Arxivat a: Enderrock