La petjada d'un gegant, a 440Clàssica&Jazz

Nikolaus Harnoncourt protagonitza la portada del nou número de la revista

| 05/12/2016 a les 07:00h

La revista 440Clàssica&Jazz núm. 34, corresponent als mesos de desembre i gener, dedica la portada al gran director Nikolaus Harnoncourt, que va morir enguany després d'una vida establint fites cabdals en la història de la música. A més, el número es completa amb entrevistes a dues personalitats pianístiques, Jordi Sabatés i James Rhodes, un repàs a les músiques que s'han fet al voltant de Ramon Llull o el primer capítol de la història de la música catalana, entre altres continguts.

Nikolaus Harnoncourt tenia una presència gairebé tan imponent com la seva obra. La seva vida, que es pot entendre com una apassionada lectura de la música clàssica occidental, marca un abans i un després. Pocs mesos després de la seva mort, a 440Clàssica&Jazz copsem amb perspectiva quin és el valor de la seva obra a través de diversos articles. Oriol Pérez Treviño dibuixa un perfil del geni, mentre que Enric Ros rastreja el seu mestratge a través de les vivències i els records d'alguns músics catalans que van tenir la sort de tractar-lo.

A més, el nou número també inclou les seccions habituals d'òpera amb Marcel Gorgori i de gastronomia i música amb Jaume Biarnés; un article on es repassen els diversos projectes i iniciatives que s'han anat creant en el marc de l'Any Llull; una entrevista a James Rhodes, pianista heterodox que està trencant motllos en el món de la clàssica; una altra a un pianista català de llarga i fecunda trajectòria, Jordi Sabatés, que acaba de publicar un àlbum excel·lent, Maverick (Picap, 2016), i un article sobre el llibre on l'historiador Joan Esculies documenta la complexa relació i els jocs de poder que van establir-se entre Josep Tarradellas i el violoncel·lista Pau Casals. El primer capítol de la sèrie on es repassa la història de la música catalana, des dels primers rastres en l'art rupestre fins a l'eclosió del monestir de Ripoll com a centre musical de referència, així com les ressenyes de les novetats discogràfiques de clàssica i jazz completen els continguts d'aquest número.
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, James Rhodes, 440Clàssica&Jazz, Nikolaus Harnoncourt, Ramon Llull, Jordi Sabatés