Les novetats discogràfiques que depara el 2017

Els Amics de les Arts, Txarango, Mishima o Zoo publicaran nou disc l'any vinent

| 17/12/2016 a les 15:00h

L'escena musical catalana viurà aquesta primavera un boom de llançaments com mai s'havia vist, amb una allau discogràfica de bandes de primera línia que arribarà el primer semestre liderada per Els Amics de les ArtsTxarangoZoo, Blaumut, Mishima, Brams i Joan Miquel Oliver, al costat d'artistes emergents com PantaleóHora de Joglar, Gemma Humet o Joan Rovira.
Txarango. Foto: Arxiu del grup

D'entrada, el mes de gener ja començaran a sonar les noves cançons d'Els Amics de les Arts, que trauran a la llum el seu quart disc, aquest cop amb la multinacional Sony. Serà un treball gestat a Anglaterra amb producció de Tony Doogan que es llançarà al mercat a final de febrer i es presentarà en directe a partir de l'abril. En el podi de llançaments més esperats també hi haurà el tercer disc dels ripollesos Txarango, que sortirà al març –per primer cop sota el lideratge líric i musical d'Alguer Miquel–, i el segon dels populars rapers valencians Zoo.

Per la seva banda, Blaumut ha fitxat pel segell Música Global per publicar al mes de març el que serà el seu tercer disc, enregistrat als estudis Gravaciones Silvestres amb la producció de Marc Parrot. El cantant pop Miqui Puig també presentarà novetat aquest primer trimestre, amb el disc conceptual  Escuela de capataces (Lav Records / Buenritmo), en què torna a la sonoritat i les històries quotidianes de Los Sencillos i que inclourà el tema en català "Vos trobava a faltar". L'escena pop-rock nacional també incorporarà entre gener i febrer els nous discos de Les Sueques Moviment (El Genio Equivocado)–, EnZel –Capità ibuprofèn (DiscMedi)– i Miquel Vilella La línia màgica (auto)–.

Coincidint amb els 50 anys de trajectòria, Maria del Mar Bonet llançarà a la primavera un nou treball gravat a Cuba, Ultramar (Picap, 2017). Abans, la pianista Clara Peya presentarà Oceanes (Temps Record, 2017) i Coriolà traurà segon disc sota el paraigua del subsegell de Global, Petits Miracles. El cantant menorquí Cris Juanico, que enguany ha produït el llibre-CD il·lustrat Conta'm una cançó  (Miriscolti/Aumón, 2016), ja treballa en un nou àlbum més rocker i en altres sorpreses per al 2017. 



De l'escena mestissa, uns ja consolidats Itaca Band tornaran a l'escena festivalera del 2017 amb el cinquè disc al març, que deixarà enrere l'exitós Temerario (Propaganda pel Fet!, 2015), mentre que els garrotxins Hora de Joglar preparen també un segon llarga durada que festejarà amb l'electroswing i que podria ser una de les sorpreses de l'any. A més, la rica escena de fusió s'ampliarà amb noms com Ojo de Buen Cubero o Séptimo A.

Qui també farà estrena de luxe a les cites estiuenques serà el mallorquí Joan Miquel Oliver, amb un nou disc sota el braç a l'abril, i l'ebrenc Joan Rovira, que sonarà més elèctric al seu segon disc, que ja té enllestit i que sonarà a partir de febrer a les ràdios i a l'abril en directe. Per la seva banda, Gemma Humet està tancada als estudis MusicLan gravant les cançons del seu futur segon àlbum, previst per a l'abril, i també Cesk Freixas està enregistrant un nou treball als estudis LaBedoble de Terrassa, amb producció del seu guitarrista Víctor Nin, per estrenar-lo a meitat de març.

Des de les terres de Ponent ja tenen nou material a punt Renaldo & Clara, així com el valencià Òscar Briz –amb un recuperat directe al BarnaSants 2010–, la cantautora Mariona Roca, la mística Lídia Pujol, la cinèfila Dolo Beltran, els divertits i poètics Recitals a Domicili o el multicultural Guillem Roma.

La rumba de Dijous Paella serà de nou a escena a la primavera, juntament amb el retorn d'Ai Ai Ai amb nou disc i gira per celebrar el 25è aniversari, i també la reaparició als escenaris dels clàssics Los Manolos. La renovada candidatura de La Terrasseta de Preixens arribarà a final d'abril, Derrumband farà un homenatge a Gato Pérez amb Flaires de Barcelunya, i el rock combatiu de Brams atacarà amb noves cançons a la primavera.

La segona referència de pop lluminós dels guanyadors del Premi Joventut del Sona9 2014, Pantaleó, ja ha quedat enllestida per al gener amb L'apartament (Petits Miracles). La guanyadora del Sona9 2016, Lakaste, i els guanyadors del Concurs Sons de la Mediterrània, Criatures, editaran també els seus debuts discogràfics com a premi. I un altre debut discogràfic de cançons pròpies serà el primer llarga durada del duet Maria Arnal i Marcel Bagés, que ha calat fort amb els dos EP de versions  Remescles, acoples i melismes (autoeditat, 2015) i Verbena (Fina Estampa, 2016).



El tàndem valencià Mireia Vives i Borja Penalba, conegut pel disc de musicacions L'amor fora de mapa (Mésdemil, 2016), prepara un àlbum cançons pròpies per a la primavera. Picap editarà el primer disc de la cantant barcelonina Meïa, titulat Lighthouse, i també les novetats d'Enric Hernàez, Victòria Quingles Barbablanca (una nova formació dels exmembres de Sangtraït Josep Maria Coromines 'Coro' i Martin Rodriguez).

El cantautor bisbalenc Miquel Abras també reapareixerà el 2017, igual que el combat festiu ebrenc de  Pepet i Marieta, que just començar l'any ja tindrà nou disc. Mishima actuarà al Primavera Sound i, com ja va anunciar a través de les xarxes socials, està preparant un nou treball també per a abans de l'estiu. Igualment, els inspirats osonencs La iaia ja treballen per tenir a punt de solfa el seu nou treball previst per a abans de l'estiu.



Pau Vallvé facturarà noves cançons amb el seu projecte autogestionat, dos anys després d'haver publicat la seva òpera prima, Ran Ran Ran servirà nou disc, i també tindrem segona part del pop sixtie de Trau i el debut d'uns prometedors Parellop. Finalment, a ritme de pop-rock, n'Gai n'Gai assegurarà la seva continuïtat incombustible amb un disc intergeneracional fruit de les col·laboracions de Pol Bastard a la guitarra –fill del vocalista Jordi Bastard– i de la cantant Carmen Garcia –filla del guitarrista Paco Garcia–. 

L'any 2017 també s'inaugurarà amb el nou disc del reusenc Fito Luri, Planetes càlids (Kasba Music), el pop-rock del sud de Smoking Souls i les també valencianes Pupiles Dil·latives, que seran de les primeres a ensenyar nous temes del segon disc al gener, produït per Mark Dasousa (Aspencat, Zoo). Per la seva banda, Feliu Ventura i Xerramequ publicaran l'EP Montserrat (Propaganda Pel Fet!), en edició limitada de vinil 10''.

La nota folk la posaran els 50 anys del Grup de Folk, amb arrossada inclosa, la tornada discogràfica dels històrics valencians Urbàlia Rurana i l'arrel tradicional de Josep Aparicio 'Apa'

La projecció musical del 2017 s'anuncia amb una eclosió extraordinària de nous discos que augura una temporada amb tants llançaments que moltes de les companyies i managements ja han hagut de pactar les dates de sortida per no solapar-se. Feia molts anys que no es vivia una efervescència creativa com la que es preveu per al proper any, de manera que desenes de grups ja estan planificant campanyes després de passar per l'estudi de gravació o bé enllestint noves cançons per debutar en directe a la primavera amb nous treballs i gires.

Aquest esclat de produccions ha vingut provocat perquè aquests darrers mesos la majoria de promotors de cicles i festivals i també molts ajuntaments ja han tancat o reservat els cartells artístics i la contractació del 2017. La gran demanda, fruit de l'estabilitat i l'augment pressupostari, ha derivat també en un increment considerable dels catxets dels grups més destacats, així com en la perillosa proliferació de concerts gratuïts; una bombolla de contractació que indica bona salut de l'escena però que pot fer perillar la distribució equitativa de programacions i l'equilibri del mercat.
Arxivat a: Enderrock