12 festivals imperdibles dels Països Catalans

Del Primavera Sound, el Sónar o el Vida al BarnaSants, l'(a)phònica i el Festival del Mil·lenni

| 06/01/2017 a les 07:00h

En la majoria dels casos encara no coneixem els cartells complets, però bona part de les coordenades festivaleres per al 2017 s'estan definint. Agafeu l'agenda i apunteu 12 cites imprescindibles per a l'any que tot just comença, que ve carregat de festes musicals multitudinàries –Primavera Sound, Sónar, Vida– i aplegaments més íntims –BarnaSants, (a)phònica, Festival del Mil·lenni–.

Foto: Arxiu Enderrock

Festival del Mil·lenni

La 18a edició va engegar el passat 3 de desembre, amb l'actuació de la imparable cantautora pop-folk-soul Lianne La Havas, i des d'aleshores ja hi han passat Gossos, Enric Montefusco, Tony Hadley –Spandau Ballet–..., però encara queden grans per trepitjar els diversos escenaris sobre els quals es desplega el festival, com ara el retorn de Jarabe de Palo, la llegenda dels noranta The Divine Comedy o la guanyadora del Premi Enderrock 2017 de la Crítica al Millor disc en llengua no catalana, Maika Makowski.

BarnaSants
El festival de cançó d'autor engegarà el proper 27 de gener amb un espectacle inèdit d'inauguració al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat que anirà a càrrec de les cantautores Montse Castellà, Meritxell Gené, Sílvia Comes i Ivette Nadal, reunides a l'espectacle col·lectiu Cançons feministes per la llibertat i la igualtat. Cançons violetes, sota la signatura de Les Kol·lontai en el que serà l'edició més feminista i revolucionària fins ara. El BarnsaSants porta una programació extensa que al llarg de tres mesos presenta més de cent concerts amb el compromís i la protesta per bandera.

Tradicionàrius
El festival internacional de folk arriba enguany a la trentena edició amb una salut de ferro, que ha guanyat força amb el seu combat per la defensa i la reivindicació de la música d’arrel dels Països Catalans. El festival tindrà lloc del 13 de gener al 23 de juny, i portarà des d'històrics defensors de la música tradicional fins a joves propostes com Sis Veus per al Poeta, passant per Jordi Molina, El Pont d’Arcalís + Orquestrina Trama o Derrumband fent un tribut a Gato Pérez.

Guitar BCN
Artistes locals com Els Amics de les Arts, Coriolà, Pantaleó, Animal i Rosalía amb Raül 'Refree' es combinen amb les veus de Dulce PontesAdriana Varela i Ute Lemper al cartell del Guitar BCN, festival de guitarra de la capital catalana, en una edició on predominen les veus femenines de l'escena internacional i que tindrà lloc del 23 de gener al 14 de juliol.

Strenes
La mexicana Julieta Venegas inaugurarà la nova secció internacional del Festival Strenes, que acull llançaments i propostes del panorama musical català i celebrarà la propera edició del 25 de març al 30 d'abril a Girona. De moment han confirmat també Els Amics de les Arts, Blaumut, Miquel Abras o Maria Arnal i Marcel Bagés.



Primavera Sound
El festival urbà barceloní tindrà lloc del 31 de maig al 3 de juny d'enguany, i els organitzadors van sorprendre el passat mes de novembre donant a conèixer el cartell complet. Com sempre, hi haurà grans noms d'actualitat –The XX, Arcade Fire o Bon Iver–, velles glòries –Van Morrisson, Grace Jones o Slayer– i el millor de casa –Mishima, Les Sueques o El Petit de Cal Eril–. I si prenem com a referència anys anteriors, no s'han de descartar sorpreses d'última hora.

Sónar
Música, creativitat i tecnologia. Del 15 al 17 de juny el Sónar 2017 oferirà més de 150 concerts a la capital catalana. En el primer avançament de la programació han confirmat les actuacions de JusticeNicolas JaarModeratNina Kraviz, Eric Prydz o De La Soul. A més, amb motiu de les festes nadalenques es pot comprar el SonarGift, una promoció limitada que inclou l'Abonament Sónar 2017 i, en exclusiva, un mes abans quer es posi a la venda, una entrada per a la reeixida exposició internacional David Bowie Is a Barcelona a un preu especial de 170 euros.

Clòwnia
El festival organitzat per Txarango gira al voltant de la música i el circ per a tota la família. La quarta edició tindrà lloc a Sant Joan de les Abadesses del 22 al 24 de juny, fent novament honor a la seva localització amb una gran festa durant la revetlla de Sant Joan, i els primers noms confirmats són ManelLa Pegatina, Zoo, Arco, El Puchero del Hortelano i la cantautora xilena Pascuala Ilabaca.

(a)phònica
De moment, de la propera edició del Festival de la Veu de Banyoles només se'n coneixen les dates: tindrà lloc del divendres 30 de juny al diumenge 2 de juliol de 2017. La catorzena edició tornarà a oferir actuacions i activitats paral·leles per a tots els públics al voltant de la veu, amb propostes per descobrir i redescobrir.



Vida
Fleet FoxesPhoenix i The Flaming Lips són els caps de cartell del festival Vida 2017, que s'instal·larà a Vilanova i la Geltrú del 29 de juny al 2 de juliol. Durant quatre dies una cinquantena de grups catalans i internacionals faran parada a la capital del Garraf. Hi portaran les seves novetats discogràfiques Enric Montefusco, Joan Miquel Oliver i Rosalía i Raül Refree, entre altres. Per anar fent boca, el festival organitza de tant en tant festes de presentació de la nova edició, exclusives per als que ja tinguin l'abonament.

Canet Rock
La quarta edició del reeixit Canet Rock ja té la seva primera tríada d'artistes: el retorn als escenaris de Jarabe de Palo, els valencians Zoo i els vallesans 'festribals' Doctor Prats. Durant les festes nadalenques els abonaments del Canet Rock es poden adquirir a un preu especial de 25 euros a través del web www.canetrock.cat.

Cruïlla
Del 7 al 9 de juliol el Cruïlla aterrarà de nou a la capital catalana, amb un cartell artísticament plural que obre el focus festivaler a músics d'arreu del món i a públic estranger, però sobretot local. De moment sabem que hi haurà Los Fabulosos Cadillacs, Kase O, The Lumineers, Youssou N'dour i Patrice. Però si no en teniu prou a l'estiu, el festival ha impulsat enguany un nou format nòmada i urbà convertit en un cicle de concerts que ja va tenir lloc a la tardor i que es tornarà a celebrar a la primavera, amb dues dates confirmades per a Txarango.
Arxivat a: Enderrock