Les dones prenen el Born de Cançons

De febrer a juny hi actuaran Les Sueques, Bikimel, Roba Estesa...

| 12/01/2017 a les 12:20h

El cicle Born de Cançons arriba a la tercera edició i ho fa amb una programació conceptual en clau de dona que vol atorgar visibilitat i prestigi al talent femení. És una aposta tres voltes rebel, per la seva singularitat, el seu compromís i la seva projecció. Mai com ara l’escena musical catalana havia tingut un protagonisme tan gran de veus femenines, fet que demostra com les dones han pres sense complexos el lideratge a l’escenari.

Les Kol·lontai. Foto: Juan Miguel Morales

Per al primer semestre del 2017 s’han programat divuit concerts, dotze dels quals corresponen a estrenes o recitals exclusius i la resta són els habituals Cafè Jazz. Cadascuna de les actuacions estarà conciliada amb vins de les D.O. catalanes elaborats per dones. El cicle musical està organitzat per El Born CCM amb la direcció artística d’Enderrock i el Taller de Músics, i la col·laboració d’Incavi i Emovins. El cartell es completa cada primer diumenge de mes amb el Bornet de Cançons, per al públic familiar.

Presentació del Born de Cançons 2017 Foto: Xavier Mercadé

Febrer poètic i feminista
El quartet vocal Les Kol·lontai format per Sílvia Comes, Meritxell Gené, Ivette Nadal i Montse Castellà aplegarà tres generacions de cantautores amb maneres diferents de veure la història, la música i el feminisme, en un treball documentat preparat a l’estudi de Joan Isaac. Una producció del festival BarnaSants inaugurarà el nou cicle Born de Cançons 2017 en clau de dona (3 de febrer). Per la seva banda, el duet mallorquí Donallop presentarà el segon àlbum d’estudi, Misteris de sa vida (Mésdemil, 2017), enregistrat amb el productor Paco Loco (9 de febrer).

Pel que fa a la lírica, Lluís Llach serà l’amfitrió d’una vetllada amb els artistes seleccionats al IX Premi Miquel Martí i Pol als millors poemes musicats. Hi actuaran els guardonats, el duet valencià Mireia Vives i Borja Penalba, i els finalistes Ona Nua, Guiem Soldevila, Marta Elka i Magnus Luna. Clourà el recital el cantautor valencià Bertomeu, guanyador de l'any passat. A més a més, la cantautora barcelonina Mariona Sagarra presenta el setè disc com a solista, Deixa’m tornar-te a dir (Satélite K, 2016), dedicat íntegrament a la poesia de Montserrat Abelló (24 de febrer).



Març jazzístic i en moviment
El quintet barceloní Sommeliers fa arribar la música clàssica de manera diferent a un públic més ampli. Cinc veus femenines traslladen la seva sensibilitat musical en dotze temes que mariden jazz i clàssica amb pinzellades de l’univers pop (4 de març). Per la seva banda, Eva del Canto proposa un bell repertori de temes propis en castellà i anglès inspirats en els millors cantants afroamericans de pop, soul, gòspel i funk, com el clàssic “Natural Woman” d’Aretha Franklin (11 de març).

La vocalista Júlia Colom, natural de Mallorca, va descobrir el jazz amb 14 anys. Després d’interpretar amb el guitarrista Josep Munar cançons populars balears, catalanes i medi- terrànies, ara estrena una nova formació amb Carles Guilera a la guitarra i Biel Solsona als teclats (17 de març). Per tancar el mes podrem escoltar com sona Moviment (El Genio Equivocado, 2017), el tercer disc de la inspirada banda barcelonina de pop-punk Les Sueques, un treball potent i arriscat gravat als Hermitage Work Studios de Londres (24 de març).



Abril en germanor
No ben bé és el nou espectacle de Bikimel. Un piano i una veu són la base per al repertori més arriscat fins ara de la cantautora vallesana; una tria de poemes musicats d’alguns dels autors catalans més radicals, Carles Hac Mor, Maria Cabrera o Joan Brossa (7 d'abril). Pel que fa a la representació jazzística,  Ànima groovera: el beat que mou el meu cos és el projecte de soul, rap i funk en català de la cantant manresana Laia Badrenas. Una expressió directa del groove interior i la música ballada (8 d'abril).

Oh, germanes! (Mésdemil, 2016) és el premiat segon disc dels valencians Gener, dedicat al paper de les dones. Al Born de Cançons es presentaran amb el trio vocal i teatral femení Las Reinas Magas (21 d'abril). El mestre Joan Chamorro dóna continuïtat al seu espectacle amb les noves veus del jazz català a través de La màgia de la veu & jazz ensemble . Sis joveníssimes vocalistes i instrumentistes s’estrenaran amb una big band de luxe (28 d'abril).



Maig calentó
‘Som dones, som ocells. Cançons noves, romanços vells’, canta Roba Estesa, una formació del Camp de Tarragona nascuda el 2011 però que ara s’ha convertit en grup revelació. En cinc anys i amb una sola carta de presentació, Descalces (Coopula Records, 2016), ja han recollit importants reconeixements. Ara les tindrem al Born CCM (12 de maig). Liderat per la saxofonista Roser Monfort, el projecte Afrocatalan Omelet Soul Band vol ser un homenatge a l’obra de Cannonball Adderley i Joe Zawinul. La proposta busca els paràmetres lliures del post- bop, plens de ritme i melodia (13 de maig).

Amb un poema musicat de Roc Casagran, “Si no fores (no amb mi)”, Mireia Vives i Borja Penalba van guanyar la darrera edició del Premi Miquel Martí i Pol del Certamen Terra i Cultura. Al Born ofriran un espectacle que viatja per un univers de cançons pròpies combinades amb poesia musicada de diferents autors (19 de maig).



Juny d'inicis i continuïtats
La cantant barcelonina Dolo Beltrán s’estrena en solitari amb un nou disc i espectacle després del seu pas per Pastora, el grup dels germans Riba. En el trajecte musical que inicia ha compost totes les cançons buscant l’equilibri entre les ganes de ballar i les d’explicar històries a base de pop electrònic i guitarrer (2 de juny).

Núria Garcia Bonilla combina la música i les videoprojeccions. A l’espectacle en directe, la violinista barcelonina relaciona i combina les seves composicions amb imatges pròpies a través de les sensacions i emocions que expressa la melodia (3 de juny). I com a cirereta del pastís, el grup terrassenc Sense Sal presenta al Born de Cançons el seu quart treball, després de donar-se a conèixer com a grup revelació del pop-folk i la fusió (30 de juny).


 

Presentació del Born de Cançons 2017 Foto: Xavier Mercadé
Arxivat a: Enderrock