L'esperit lliure de Guillem Roma

Avancem la cançó "Roba estesa" i el teaser de gravació del Connexions

| 25/01/2017 a les 07:00h

El dia 24 de febrer sortirà a la venda el disc Connexions (Sulawesi Records) de Guillem Roma. Per al músic osonenc, "la música ens connecta amb nosaltres mateixos, amb els altres, amb el món que ens envolta i també amb el més enllà, i és en la bellesa d’aquestes 'connexions' on neix el nou treball discogràfic".
Roma fa un salt endavant en el seu univers creatiu amb 12 noves cançons on han col·laborat artistes com Joan ColomoJudit NeddemannJoan Garriga i el cantant napolità Alessio Arena. “Tenia moltes ganes de plasmar en el disc un dels regals que m’ha fet la música, que és conèixer persones i gaudir del gust de cantar al costat d’una altra veu."


Guillem Roma. Foto: Carla Rossignoli

Enderrock.cat estrena com a avançament la cançó “Roba estesa”. Què ens n'expliques?
La roba estesa té una màgia especial, apareix sempre en els barris humils on els pisos no deixen espai per estendre a dins o darrere, es mou amb el vent i dona color, per això aquesta cançó està dedicada a la bellesa de les coses senzilles i lliures, les que tots volem i que justament molts cops no costen gaire de tenir. També és una espècie de cant a la connexió universal entre els pobles i la gent humil, per això en l'aspecte sonor he volgut crear un collage amb diferents ritmes que ens transporten a l'Amèrica Llatina i al Mediterrani, passant per la rumba o el flamenc! De seguida vaig sentir que en aquesta cançó hi havia de cantar en Joan Garriga i el seu acordió, perquè era molt coherent amb la música igual que la veu de la Lina León o les guitarres d’en Pau Figueres.

Com ha estat gravar a Kako Music i amb el productor Josep Maria Baldomà?

Amb en Jordi Vericat (el noi de l'estudi Kako Music) ens coneixem de fa temps i és on he gravat els meus anteriors dos discos. En els altres treballs jo feia la producció, tenia molt clar el que buscava i em va anar molt bé per trobar un estil personal on em sento molt còmode, perquè faig ben bé el que tinc ganes de compartir, però ara tenia ganes de fer un canvi, de créixer artísticament, aprendre i buscar una sonoritat més potent sense sortir del meu univers creatiu. Per això vaig decidir que volia treballar amb un productor que ha estat el músic Josep Maria Baldomà! La connexió amb ell ha vingut d'una manera natural, perquè compartim un projecte paral·lel de música electrònica, Connectome, i allà ens hem conegut, artísticament i de maneres de treballar, així que la confiança ja hi era!



Quines finestres que tenies tancades t'ha obert en Baldomà?

Per mi era molt nou treballar amb un productor, sempre he estat acostumat a treballar sol, amb les idees molt clares del que vull i el que busco. Les cançons sempre les deixo molt tancades abans d'anar a l'estudi... El més interessant d'això és que l'aprenentatge ha estat mutu i pel bé del projecte! Les finestres que s'obren són diverses, des de la manera d'entendre una cançó,fins a posar un patró de bateria que jo no veia però que després queda molt bé, escoltar un so més pop, o un fragment dub al mig d'un tema i estar molt content que passi això que mai se m'hauria acudit. És deixar els prejudicis de banda tenint present de no perdre l'essència que caracteritza la meva música!

En poques paraules, què t'han aportat i en quines cançons els músics i cantants convidats
(Alessio Arena, Judit Neddermann, Joan Garriga, Joan Colomo, Lina León,
Coloma Bertran, Pau Figueres, Guillem Plana, Didak Fernandez, Miquel Sospedra)?

Aquesta és una de les parts més boniques del procés de gravació i del disc. Cada músic hi ha aportat tot el seu telent amb molta implicació, i això fa que les cançons es facin grans! Especialment els artistes convidats, el fet d'ajuntar la teva veu amb artistes que admires i estimes, a mi m'emociona cada cop que sento la cançó, perquè és la constatació més real que la música genera aquestes connexions, i de cop el que comunicaves en una cançó es converteix en una cosa compartida!



Diu el teu productor al teaser que hi ha hagut 'grans moments' en la gravació del disc. De quins estàs més content artísticament?

Per mi els moments més interessants del procés de gravació són aquells en què ha passat alguna cosa a l'estudi que no esperàvem, una improvisació, una prova com a joc, una bogeria... i que finalment han quedat a la cançó i li donen aquesta màgia de la frescor i la naturalitat!

Diu Judit Nedddermann que 'els estils que t'inspiren estan tots junts' al teu cap, i que treus 'la llum i l'alegria' a les teves cançons. Com mantens aquesta frescor després de tres discos editats (Oxitocina, Nòmades, Connexions)?

Bé, sempre he sentit, en cada disc, que em quedaven coses a dir, i suposo que per això van sortint cançons noves. Una de les claus és no forçar les coses, que surtin de natural, i l'altra és mantenir una actitud desperta i inquieta artísticament, intentant no caure en el conformisme! En això hi participa molt el meu dia a dia com a músic, des del que passa als concerts fins a conèixer altres artistes que m'alimenten i em fa ser diferent a cada moment.

Estrenes el disc amb tres concerts, el 24 de ferer a L’Atlàntida de Vic, el 26 de febrer al Festival Tradicionàrius a Barcelona, i l’11 de març a l’Auditòri de Banyoles. Hi haurà convidats?
Als concerts d'estrena encara no sé si hi podrà ser algun convidat! Sí que a la banda s'hi han incorporat en Didak Fernandez (Macaco, Clara Peya...) a la bateria i en Miquel Sospedra (Mazoni, Sanjosex, Xarim Aresté) al baix, a banda dels músics que ja tocaven amb mi!
Arxivat a: Enderrock