Terra i Cultura, aquest divendres al Born de Cançons

Lluís Llach serà l'amfitrió d'una vetllada poeticomusical amb els finalistes del certamen

| 15/02/2017 a les 18:30h

El cicle Born de Cançons porta aquest divendres 17 de febrer les veus més ben guardades del Certamen Terra i Cultura. Hi actuaran el duet valencià guardonat, Mireia Vives i Borja Penalba, i els finalistes Marta Elka, Ona Nua, Guiem Soldevila i Magnus Luna. També hi serà el guanyador de l'any anterior, Bertomeu.
Aquest divendres 17 de febrer a les 20 h en el marc del Born de Cançons, els finalistes del 9è Premi Miquel Martí i Pol oferiran al públic cadascun dues cançons, entre les quals hi haurà els poemes musicats que van presentar al concurs. Tancarà la vetllada el guanyador del certamen de l'any passat, Bertomeu, que presentarà quatre cançons del seu nou disc,  Collita i llaurador (autoeditat, 2016), replet de cançons pròpies d'aire blues.  

Aquest és un recull dels poemes musicalitzats del duet guanyador i dels finalistes:


Borja Penalba i Mireia Vives. Foto: Lorena Perales

Els guardonats Borja Penalba, compositor i guitarrista, i Mireia Vives, cantant, amb "Si no fóres (no amb mi)" de Roc Casagran.



El tema apareix a l'àlbum L'amor fora de mapa (Mésdemil, 2016), titulat igual que el llibre de Roc Casagran, i suposa un canvi en la trajectòria de Borja Penalba, que per primera vegada ha compost una cançó.   

Sorgit d'un projecte solidari per l'Associació de Pares de Nins Autistes de Balears – Gaspar Hauser, arriba el poema musicat "Ales útils" de mans de Marta Elka



La peça es basa en un dels textos del poemari El inquilino del hielo (Casabierta Editorial, 2011) de Miquel Àngel Lladó Ribas i es troba al disc solidari L'inquilí de gel (Blau, 2016).

Ona Nua [Josep Pérez] presenta "Llàgrimes", basat en "La collita" de Vicent Andrés Estellés.



Segons Pérez, és un tema molt actual: "És un cant contra la repressió, perquè ens van llevant llibertats i fent-nos cada cop més submisos i acovardits". I musicalment és una cançó "directa i molt simple, el ritme et porta sempre cap endavant".  

Guiem Soldevila treu disc la tardor d'aquest 2017. "Dona'm la mà", de Joan Salvat-Papasseit, amb la qual ha estat finalista del certamen, serà l'única musicació que apareixerà a l'àlbum, replet de lletres pròpies. 



Soldevila
va descobrir el poema a través de la veu d' Ovidi Montllor acompanyat del guitarrista i compositor Toti Soler i se'n va enamorar al moment. Més endavant deia: "En posar-m'hi al piano, la cançó va sorgir ràpidament, i si això passa és millor no deixar-la escapar!" 

El duo Magnus Luna, format pel pianista barceloní Max Villavecchia i la cantant Anna Ferrer, delectarà el públic amb "Vindrà la mort" de Joan Vinyoli .



Villavecchia
juntament amb el baixista Javier Garravella van compondre el disc Clarobscur d'atzur com una oda al poeta, i molt encertadament van pensar en la veu d'Anna Ferrer per a les cançons.  
 
Arxivat a: Enderrock