Sacs des del País Valencià fins a l'Iran

El XXIV Cornamusam d'Olot s'avança en el calendari i presenta novetats

| 06/05/2015 a les 12:00h

Del 19 al 21 de juny, Olot viurà una nova edició del festival Cornamusam, especialitzat en el món del sac de gemecs i organitzat per l'associació El Til·ler. Hi haurà concerts amb sacaires de diversos continents, tocada d'inici i, per descomptat, el Ball de la Cabreta.
Ball de la Cabreta al Cornamusam 2014 Foto: Martí Albesa

A més d'avançar-se en el calendari fins a les portes de Sant Joan –darrerament s'havia celebrat al juliol–, el Cornamusam incorpora enguany el músic i etnomusicòleg mataroní Pol Ducable com a coordinador. I hi ha més novetats: es recupera el premi de composició per a sac de gemecs amb el suport de l'empresa olotina Ratafia Russet. De la quinzena d'obres presentades a aquest certamen, cinc s'interpretaran a la plaça del Teatre el dissabte 20 de juny al migdia, i el jurat atorgarà tres premis.

També es recupera el vessant més pedagògic del festival i hi haurà activitats paral·leles amb els grups internacionals que actuaran al Cornamusam d'enguany: un taller de danses amb el trio Trio Matta Rouch i una masterclass amb el cornamusaire iranià Saeid Shanbehzadeh. Tant els occitans com l'iranià seran els protagonistes del doble concert de dissabte 20 de juny a la sala Torín.

Saeid Shanbehzadeh

A priori, el nom de Shanbehzadeh és un dels grans al·licients per assistir enguany al festival. Establert a París, és un dels principals representants de la música tradicional del sud de l'Iran, a la vora del Golf Pèrsic. A més de multiinstrumentista, és un virtuós intèrpret del sac característic d'aquell territori, el ney-anban. Amb arrels familiars a l'illa de Zanzibar, Shanbehzadeh va néixer a Bushehr, i en aquesta ciutat costanera iraniana va començar a fer música als set anys i, als vint, va crear el trio de folk Shanbehzadeh Ensemble, que ha fet una gran carrera, especialment en escenaris francesos. Una bona referència per descobrir aquesta intèrpret és el seu disc Musiques du Golfe Persique (Buda, 2009).  

El dia abans, divendres 19 de juny, actuarà al Firal del passeig d'en Blay un altre grup que reivindica la tradició sacaire: els baixllobregatins RIU, que combinen en el seu directe sacs del món atlànti com ara la gaita irlandesa amb el sac de gemecs català, i que al seu darrer disc, Abans tot això eren camps (autoditat, 2015), han inclòs un deliciós homenatge al sacaire de Begues Francesc Pasqual 'Tons'. Abans del concert de RIU, el Cornamusam arrencarà amb la protocolària Tocada d'Inici, que enguany interpretarà Jordi Rosàs, i amb el Ball de la Cabreta a la plaça del Rector Ferrer, amb els Ministrers de l'Escola de Música d'Olot.

El Cornamusam també vol ser punt de trobada de sacaires d'arreu, i per això hi haurà dos espais on tothom podrà tocar, intercanviar coneixements...: un escenari obert el dissabte al matí a la plaça del Teatre i la mostra de sacaires que recorrerà el centre d'Olot, el dissabte a la tarda, tot just després de la segona representació del Ball de la Cabreta, aquest cop amb la colla Gemecs, del País Valencià, coordinada pel gran Eduard Navarro.

Finalment, el diumenge 21 de juny a la tarda, el festival es tancarà al Parc Nou amb el concert de la Cobla La Mitja Lluna.
Arxivat a: Sons de la mediterrània, Cornamusam, Olot, Saeed Shanbezadeh