Folk a Calaf

El festival desFOLCa't arriba a la 24a edició

| 04/06/2015 a les 06:59h

El proper 27 de juny la localitat de Calaf acull la 24a edició del festival desFOLCa't, una mostra de músiques d'arrel d'arreu del món que se celebra ininterrompudament des del 1992. El programa d'enguany està format per vuit actuacions en directe, taller de jotes, castells, bastoners i un sopar popular.
Babylon Circus, una de les grans atraccions del desFOLCa't 2015

El 27 de juny de 1992 es va celebrar la primera edició d'un petit festival que es va anomenar Trobada Internacional d'Acordionistes i Música Popular de Calaf. Com el nom indica, era una mostra d'acordionistes que tenia lloc a la Plaça Gran de la vila. La Trobada va anar creixent i va ampliar el ventall de gèneres, fins que el 2009 va canviar de nom i va rebre la denominació que coneixem avui.

24 anys exactes després d'aquella primera trobada, el proper dissabte 27 de juny se celebrarà a Calaf una nova edició del desFOLCa't el Festival de Música Popular i Tradicional. L'edició d'enguany té previstes actuacions en viu de vuit propostes molt variades.

L'activitat inaugural, però, serà un taller de jotes i boleros de Mallorca que tindrà lloc al Casal de Calaf. Estarà dividit en taller d'infants per a menors d'onze anys, gratuït, i taller d'adults. A les 18 h, a la plaça Gran, hi haurà una de les novetats d'enguany, la tarda de cultura popular, amb exhibició castellera, ball de bastons i espectacle d'animació infantil a càrrec del grup Jam - Dragon St. En acabar hi haurà sopar popular a la plaça dels Arbres, cap a les 20.30 h.

Escenari Plaça dels Arbres
Els concerts comencen a les 21.45 h a l'escenari principal de la mateixa plaça dels Arbres, on es realitza la majoria d'actes. Enguany s'ha suprimit la mostra de solistes i els encarregats d'obrir foc seran Ovidi al Cub, l'homenatge a Ovidi Montllor que han preparat entre David Caño, Borja Penalba i David Fernández. A partir de les 22.45 h serà el torn de Sa Torre, agrupació folklòrica nascuda el 1988 a Manacor i que s'ha encarregat d'estudiar i recuperar balls, músiques i tradicions mallorquines dels segles passats, com el ball de bot. Passada la mitjanit, a les 00.15 h, la Barcelona Gypsy Klezmer Orchestra ens convidarà a un recorregut geogràfic a través de la seva música. Aquesta banda formada per components de cinc països diferents barreja influències de músiques romanís, jueves i jazz manouche amb pinzellades de músiques llatines i d'origen magribí. Per clausurar l'escenari de la plaça dels Arbres i el festival (2.15 h), res millor que la rauxa i l'energia dels francesos Babylon Circus, banda que fa vint anys que passeja la seva barreja de músiques diverses per escenaris internacionals, des de melodies gitanes dels Balcans fins al reggae, passant per l'ska, el rock i el swing.

Altres localitzacions
Els altres concerts estan disseminats per altres escenaris de la ciutat. El grup del Baix Llobregat Riu presentarà la seva barreja de pop i músiques tradicionals mediterrànies i atlàntiques al Bar Canet, a les 22.45 h. Els bascos Dead Bronco faran parada a Calaf per presentar els seus dos discos plens de rockabilly-punk al Pub Skàndol. Serà una gran oportunitat per veure el potent directe d'una de les bandes amb més projecció internacional de l'àmbit estatal. Finalment al Bar Rosa els catalans Morena faran sessió doble, a les 23.45 h i a la 01.45 h, presentant la seva peculiar manera d'entendre les versions, la tradipatxanga, un divertit i festiu final de festa per a un festival que, tot i les dificultats, continua sent fidel a les seves arrels i programant qualitat sense parar des del 1992.
Arxivat a: Sons de la mediterrània, desFOLCa't, Calaf