La gran festa rumbera a Barcelona

La VII Diada de la Rumba, el 29 de novembre a la Fabra i Coats de Sant Andreu

| 13/11/2015 a les 10:50h

Per setè any consecutiu, l'associació Foment de la Rumba Catalana organitza la Diada de la Rumba, una festassa rumbera amb tota mena d'activitats gratuïtes. Enguany es farà per primer cop a la fàbrica Fabra i Coats del barri de Sant Andreu. Serà el diumenge 29 de novembre, des del matí fins a la nit, amb reconeixements inclosos per a dues grans figures femenines del gènere: La Payoya i Maruja Garrido.
Senzill de la Payoya editat el 1968 Foto: Arxiu Txarly Brown

Tallers d'instrument, animació infantil amb xocolatada, conferències, tertúlies, mercat, els inevitables food-trucks i, com gran acte final, la superjam amb onze grups rumbers de l'escena actual, formen la programació de la Diada de la Rumba, que, com els darrers anys, arribarà precedida per diversos actes a diverses ciutats. Així, aquesta tardor hi ha hagut actes programats a Girona (del 28 de setembre al 3 d'octubre) i Mataró (24 d'octubre). I aquest dissabte 14 de novembre, al centre cívic i el parc de Santa Anna de Vic, hi haurà tallers i actuació de Peret Reyes i Rafalito Salazar

Enguany, a més de la nova ubicació, la Diada de la Rumba es presentarà després que la rumba catalana hagi estat declarada Patrimoni Cultural de Catalunya i que s'hagi començat a treballar també en la candidatura per ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Aquesta candidatura és promoguda conjuntament per la Forcat, La Casa Musicale de Perpinyà, l'ESMUC, la Setmana de la Rumba Catalana de Girona i el Taller de Músics.

El 29 de novembre la Diada de la Rumba arrencarà de matí amb fira rumbera, tallers de percussió amb Jack Tarradellas, guitarra ventilador amb Marc 'Dantuvi', de ball amb La Tia Pepi i Marta Allué, de piano amb Oriol Pidelaserra i de palmes amb Peret Reyes. A més, hi haurà xocolatada i animació infantil amb Dani Caracola.

I a la tarda, de 17 a 22 h, pel concert Super Rumba Jam aniran desfilant La Màlaga –arribats després d'haver actuat ni més ni menys que a la ciutat de Xangai–, Arrels de Gràcia, The Lito, Micu, Derrumband, Mataró Rumba All Stars, 9Son, Los Desmadraos Full Equip, Pantanito Trio, Maria Cambray, Pura Rumba, La Payoya i Maruja Garrido

Aquestes dues darreres figures emblemàtiques seran a més nomenades sòcies d'honor de la Forcat i faran actuacions especials. Teresa Pubill 'La Payoya' va ser corista de Peret, de qui era cosina germana. Va publicar dos singles el 1968, es mare de 'Yumitus' Hernández Pubill i els entesos l'han definit com 'una de les veus més belles de la rumba catalana'. Per la seva banda, Maruja Garrido ha tingut una projecció molt més àmplia. Nascuda a Cartagena, va ser una artista carismàtica especialment vinculada al tablao barceloní Los Tarantos i va formar una parella artística amb Antonio Gades que va despertar l'admiració de Dalí. Va publicar diversos EP i singles entre 1966 i 1973.
Arxivat a: Sons de la mediterrània, Fabra i Coats, Diada de la Rumba, Forcat, Barcelona